Русија

Путин: Русија је спремна да Африци потпуно бесплатно испоручи жито

Сарадња са афричким континентом одувек је имала велики значај за Москву, поручио је руски лидер
Путин: Русија је спремна да Африци потпуно бесплатно испоручи жито© Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Афрички континент постаће једна од главних територија која ће утицати на стварање новог светског поретка, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на другој међународној конференцији "Русија-Африка у мултиполарном свету". Руски председник је додао да је Руска Федерација спремна да Африци, уколико се не продужи договор о житу, бесплатно испоручи планирани обим.

"Ништа не сме да нас одвуче од пута ка слободи. Никоме не смемо допустити да нам се испречи на том путу", поручио је Путин, цитирајући Нелсона Манделу.

Руски председник је додао да Москва наставља да помаже Африци на најразличитије начине и обећао да ће Русија радити на развоју овог континента.

У случају да се не продужи договор о житу, Русија ће бити спремна да Африци потпуно бесплатно испоручи сво неопходно, раније договорено и планирано жито, најавио је Путин. 

Он је додао да је званична Москва више пута говорила о томе да је неопходно да жито буде послато у земље које за њим имају највише потребе, али да се по том питању ништа није променило.

Свега три одсто целокупног извоза из Црног мора бива испоручено у Африку, подсетио је Путин.

У обраћању присутним делегацијама, председник Руске Федерације казао је и да је Кремљ поништио дуг од око 20 милијарди америчких долара које је афрички континент дуговао Русији.

Лидер се током свог излагања осврнуо и на друге аспекте сарадње са Африком. Подсетио је да војници из више од 20 афричких земаља пролазе обуку у Русији, да велики број студената већ студира у њој, а затим обећао и да ће њихов број у будућности бити удвостручен.

Афричке земље, земље Латинске Америке и Азије, како је рекао, заједно са Русијом чине велику светску већину која се заједничким снагама супротставља неоколонијалној идеологији Запада.

Путин је додао да је сарадња са афричким континентом одувек имала велики значај за Москву, а да чињеница да данас на конференцији присуствује велики број делегација говори о томе да је и Африка веома заинтересована за добре односе са Русијом.

"Афричке земље постају све укљученије у питања које су од светског значаја, тако да смо убеђени у то да ће афрички континент имати битну улогу при формирању новог мултиполарног светског поретка. За то постоје сви објективни предуслови", оценио је Путин и додао да се Москва залаже за стратешко партнерство са афричким земљама и да ништа не сме одвратити Москву и Африку од пута ка слободи.

Самит Русија-Африка у јулу у Санкт Петербургу

Из Кремља су, подсетимо, јутрос саопштили да је данашња конференција, у којој учествује више од 40 делегација из Африке изузетно важна јер ће допринети бољој сарадњи Москве и целог афричког континента. Москва се нада да ће данашњи догађај уједно бити и добра припрема за одржавање самита Русија-Африка, који се очекује у јулу ове године у Санкт Петербургу.

Председник Думе Русије Вјачеслав Володин казао је на конференцији да су "Русија и Африка равноправни савезници и партнери, који своје односе граде без користи, уважавајући једни друге".

"Русија и Африка се држе принципа немешања у унутрашње послове појединачних земаља, док Запад, са друге стране, покушава да преузме контролу над руским и афричким природним ресурсима", рекао је Володин. 

Уз то, предложио је да се конференција од сад одржава сваке године.

"Морамо пронаћи нове формате за развој наше сарадње", додао је он.

Председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко поручила је да Запад треба да компензује афричком континенту све губитке са којима се суочио, а који су били изазвани колонијалном политиком Европљана. 

"Мислим да можемо да се објединино око ове идеје и позовемо бивше колонијалне силе на политичку и моралну одговорност", закључила је она. 

image