Свет

"Форин полиси": Си и Путин су формирали најважнији савез на свету

Двојица лидера су имала 40 састанака "један на један", а руски председник био је први светски лидер којег је Си посетио када је постао председник Кине
"Форин полиси": Си и Путин су формирали најважнији савез на светуwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Одлука кинеског председника Си Ђинпинга да посети Москву није изненађење за оне који су пажљиво посматрали шта се дешава, пише "Форин полиси".

"Када се човек одмакне и анализира однос између Кине и Русије, не могу се порећи грубе чињенице: у свим димензијама – личним, економским, војним и дипломатским – савез који је Си изградио са руским председником Владимиром Путином постао је много значајнији него већина данашњих званичних савеза Сједињених Држава", наводи лист.

Додаје се да је многим посматрачима још увек тешко да поверују у савез Сија и Путина и подсећа на изјаву бившег министра одбране САД Џејмса Матиса који је 2018. године рекао да Москва и Пекинг имају "природну неподударност интереса".

Међутим, и поред турбулентне историје две земље и разних очекивања, Си је успео да изгради однос са Путином који је важан за обојицу, пише "Форин полиси" и указује да је Путин био први лидер којег је Си посетио након што је постао председник Кине 2012. године.

Од тада су двојица лидера одржала 40 састанака "један на један", дупло чешће него што је то био случај са било којим другим светским лидером. Путин Сија назива "најбољим и најдражим пријатељем", који је, како је Путин приметио 2018. године, једини светски лидер са којим је прославио рођендан. Исте године, кинески председник је руског колегу назвао "најбољим и најинтимнијим пријатељем".

Лист примећује да су последњих година кинеско-руске економске везе ојачале. Чак и пре почетка рата у Украјини, Кина је постала највећи трговински партнер Русије и највећи купац руске нафте и гаса.

"Кина је прошле година пружила економски спас Русији, купујући све што Запад неће, и помажући Русији да задржи приступ финансијским тржиштима усред оштрих западних санкција", пише "Форин полиси".

Куповина руских енергената од стране Кине порасла је прошле године за 50 одсто у односу на 2021. годину, док је међусобна трговина достигла рекордне висине. Кина је била, не само највећи извозник у Русију 2022. године, већ је имала и највећи пораст обима извоза у Русију у односу на претходну годину од било које земље на свету.

Прошлог месеца, јуан је први пут престигао долар као валута којом се највише тргује на Московској берзи.

"Упркос западним санкцијама које су имале за циљ да елиминишу руски приступ критичним технологијама, кинески извоз интегрисаних кола у Русију удвостручио се 2022. године", пише амерички лист и додаје да је Кина подржала Русија у свакој области у којој то може да учини, без великих трошкова по сопствену економију.

Истовремено, Кина редовно учествује у заједничким војним вежбама са Русијом које превазилазе оне које Сједињене Државе спроводе са својим "стратешким партнером" Индијом.

Руски и кинески војни штабови сада имају искрене, детаљне дискусије о претњи коју америчка нуклеарна модернизација и ракетна одбрана представљају сваком од њихових стратешких средстава одвраћања, наводи лист.

Дипломатска сарадња двеју земаља је појачана и због става Сија и Путина да Вашингтон ради против њихових режима. Две земље скоро увек заједно гласају у Савету безбедности Уједињених нација и јачају међусобне политичке наративе, додаје "Форин полиси".

"Истовременим сукобом са Кином и Русијом, САД су помогле у стварању онога што је бивши амерички саветник за националну безбедност Збигњев Бжежински назвао 'савезом оштећених'. То је омогућило Сију да преокрене успешну 'трилатералну дипломатију' Вашингтона из седамдесетих, која је проширила јаз између Кине и примарног непријатеља Сједињених Држава - Совјетског Савеза, на начине који су значајно допринели победи САД у Хладном рату. Данас су Кина и Русија, по Сијевим речима, ближе од савезника", закључује амерички лист.

image