Свет

Кина преслишала Кирбија: Нити шаљемо оружје, нити смо покретач кризе

Кина нема егоистичне циљеве у украјинском питању, никада није посматрала догађај "скрштених руку", није доливала уље на ватру и није то користила.
Кина преслишала Кирбија: Нити шаљемо оружје, нити смо покретач кризеwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

КИНА позива САД да преиспитају своју улогу у украјинском конфликту и да престану да за то окривљују Пекинг, изјавио је портпарол Министарства иностраних послова Кине Ван Венбин.

"Обратио сам пажњу на став Џона Кирбија и на то што он сматра да се позиција Кине о украјинском питању тешко може сматрати правичном. Желимо да вам саопштимо да Кина није покретач украјинске кризе и није учесник у кризи, а да не говоримо о испорукама оружја било којој страни", рекао је кинески дипломата.

Према његовим речима, Кина нема егоистичне циљеве у украјинском питању, никада није посматрала догађај "скрштених руку", није доливала уље на ватру и није то користила.

"САД сматрају да позиција Кине није правична, а зар је стална испорука оружја правична? Да ли је правично да се доприноси сталном погоршању сукоба? Да ли је правично да се дозволи да се нежељени ефекти сукоба прошире на свет?", питао је Бенбин. 

Координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби је раније изјавио да резултати сусрета председника Русије Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга не пружају велика очекивања САД да ће се конфликт у Украјини ускоро завршити.

Русија је раније послала протестну ноту НАТО земљама због испоруке наоружања Украјини. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је истакао да ће сви терети који садрже наоружање за Украјину постати законита мета за Русију.

image