Свет

Параноја у Пентагону: Траже већи војни буџет због састанка Путина и Сија

Сусрет руског председника Владимира Путина и кинеског Си Ђинпинга озбиљно је забринуо Пентагон, који од Конгреса тражи
Параноја у Пентагону: Траже већи војни буџет због састанка Путина и Сија© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Војска Сједињених Америчких Држава мора да буде спремна за могућу конфронтацију са Кином, саопштили су у четвртак челници Пентагона, притискајући Конгрес да одобри буџет од 842 милијарде долара који је предложило Министарство одбране, чиме би се модернизовале снаге у Азији и широм света.

"Ово је буџет вођен стратегијом и вођен озбиљношћу нашег стратешког надметања са Народном Републиком Кином", рекао је амерички министар одбране Лојд Остин пред подкомитетом Представничког дома за одбрану, објавио је "Асошиејтед прес".

Указујући на повећање нових технологија, као што је хиперсонично оружје, Остин је рекао да се буџетом предлаже да се потроши више од 9 милијарди долара, што је повећање од 40 одсто у односу на прошлу годину, за изградњу војних капацитета на Пацифику и одбрану америчких савезника.

Овај потез Вашингтона долази након посете кинеског лидера Си Ђинпинга Москви, што је појачало забринутост Запада да ће Кина појачати своју подршку руском председнику Владимиру Путину у Украјини и више претити Западу.

Акције Кине, рекао је генерал Марк Мили, померају пут ка конфронтацији и потенцијалном сукобу са суседима и вероватно Сједињеним Државама. Рекао је да је одвраћање и припрема за рат изузетно скупа, али није тако скупа као вођење рата.

"Овај буџет спречава рат и припрема нас да се боримо против њега ако је потребно", рекао је Мили.

Све већи савез између Кине и Русије, две нуклеарне силе и Сијеве посете Путину током рата у Украјини забрињавају, рекао је Остин.

Он је додао да Вашингтон још није видео да Кина даје оружје Русији, али ако то учини, то би продужило сукоб и сигурно проширило конфликт потенцијално не само у региону већ и на глобалном нивоу.

Мили, који ће се повући касније ове године, рекао је да Министарство одбране мора наставити да модернизује своје снаге како би се осигурало да ће бити спремне за борбу ако буде потребно. "На нама је да се побринемо да останемо број 1 у сваком тренутку да бисмо могли да одвратимо Кину", рекао је он.

Мили је говорећи у Конгресу казао да су две деценије америчког ратовања у Ираку и Авганистану нарушиле војну опрему и спремност трупа, па су САД радиле на замени система наоружања.

"Стопе наше оперативне спремности су сада веће него што су биле много, много година", рекао је Мили. Више од 60 одсто активних снага тренутно је у највишим стањима приправности и могло би да се распореди у борбу за мање од 30 дана, док би 10 одсто могло да се распореди у року од 96 сати, рекао је он.

Мили је рекао да је намера да се осигура да Украјина остане слободна и независна земља са нетакнутом територијом, одржавајући глобалну безбедност и светски поредак који постоји од Другог светског рата.

"Ако то пропадне, удвостручићемо наше буџете за одбрану у том тренутку, јер то неће довести до ере надметања великих сила, већ ће започети епоху сукоба великих сила. А то ће бити изузетно опасно за цео свет", рекао је Мили.

image