Свет

Американци санкционисали белоруске званичнике, компаније и - авион Лукашенка

Санкције су уведене због застрашивања учесника протеста против власти, објашњавају из Вашингтона
Американци санкционисали белоруске званичнике, компаније и - авион ЛукашенкаGetty © Lintao Zhang / Staff

Сједињене Државе су у петак увеле санкције службеном авиону белоруског председника Александра Лукашенка, а на "црној листи" нашла су се и два главна национална произвођача аутомобила због наводног застрашивања радника који су учествовали у антивладиним протестима.

Америчко министарство финансија, које спроводи санкције, издвојило је за санкционисање Лукашенков председнички авион, "боинг 737" који Лукашенко и његова породица користе за пословна и лична путовања.

Санкције, које забрањују свим америчким појединцима и правним лицима да обављају трансакције са циљаним особама, могле би да отежају оператеру авиона да добије услуге и резервне делове за њега, наводи Франс прес.

Министарство финансија је такође увело санкције Белоруској фабрици аутомобила и Минској фабрици аутомобила, великим произвођачима аутомобила и камиона.

Обе фабрике су, наводно, претиле запосленима "који су учествовали у штрајковима и мирним протестима након лажних председничких избора у августу 2020.", наводи Министарство финансија.

Учесници протеста су застрашивани, а затим отпуштени у Минском аутомобилском комбинату, а претило им се отпуштањем у другој фабрици, тврде из америчког Министарства финансија.

Трезор је такође ставио на своју црну листу санкција неколико недавно именованих чланова белоруске Централне изборне комисије, која је већ под санкцијама.

"Сједињене Државе настављају да промовишу одговорност за насиље Лукашенковог режима у вези са лажним председничким изборима у августу 2020", навео је амерички државни секретар Ентони Блинкен у саопштењу.

image