Свет

Лукашенко: Зеленски је гњида

Председник Белорусије осудио је данас лицемерно понашање Кијева, рекавши да је раније заиста мислио да Зеленски навија за свој народ и да жели мир
Лукашенко: Зеленски је гњидаwww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Украјински председник Владимир Зеленски је гњида, поручио је данас председник Белорусије Александар Лукашенко, оштро осудивши последњи напад на аеродром Мачулиши у земљи, за који безбедносне службе из Минска оптужују специјалне службе Украјине. 

Лукашенко је подсетио да је сасвим недавно украјински председник послао Минску предлог о потписивању такозваног пакта о ненападању, којим би се Кијев осигурао од потенцијалног укључивања Белорусије у конфликт. А сада, како је казао лидер, Зеленски и службе Украјине врше терористичке нападе на територији Белорусије, упркос иницијалним предлозима о договору о ненападању. Лукашенко је осудио лицемерно понашање суседа, објаснивши да је он заиста иницијално помислио да је Украјина хтела мир и да њено руководство брине о свом народу.

"Некако сам мислио да је Украјини потребан мир, да Зеленски навија за свој народ. Такве операције се не изводе без сагласности председника земље и врховног команданта. То вам ја кажем као председник једне земље", поручио је председник и додао: "Зеленски је гњида јер трчи око Белорусије, шаље нам људе да нас моле, као што сам рекао, 'да потпишемо пакт о ненападању, да се договоримо, јер ми немамо никаквих проблема'. На шта сам ја одговорио да нећемо нападати".

Према његовим речима, напад на аеродром су организовали украјинска служба безбедности и америчка ЦИА, а планиран је више од месец дана. Кијев је рачунао да ће овим нападом, као и недавним у Брјанској области Русије, добити додатне политичке поене у САД и показати Западу на шта су све способни. Последњи терористички напад у Белорусији има симболички значај, јер један авион не значи ништа када се упореди са свим авионима којим располажемо, објаснио је председник. 

Ипак, Белорусија, како је истакао, се неће повести овом провокацијом, те због ње неће сутра ући у конфликт. 

"Преварили сте се ако сте мислили да ћемо се укључити у рат који сада бесни целом Европом. Ми имамо јаке нерве и врло добро знамо шта нам је чинити", рекао је Лукашенко, додајући да Кијев сада покушава да увуче и Минск у сукоб, а све то се ради по команди која долази из Вашингтона.

Осим тога, Лукашенко је изнео податак да је током последњег напада на авион код Минска био коришћен мали дрон кинеске производње, који је био купљен у Сједињеним Америчким Државама. Председник је затим додао да се овакви дронови могу наћи и у продавницама Белорусије. 

У организацији последњег напада, према његовим речима, учествовала је и белоруска опозиција. Доказ за то је чињеница да су службе пронашле заставу опозиције у подруму у којем је живео терориста који је извео напад. 

Осим овог појединца, ухапшено је још око 20 лица за које се сумња да су му помагале. Председник је још додао и да су службе откриле да, иако је команда за напад долазила из Украјине, она је до нападача долазила преко Пољске.

Све ово, према његовим речима, показује да се "никада не смемо опустити". Због тога, лидер је издао наредбу да се изврши чистка по целој земљи и спрече даљи терористички напади.

Током акције проналаска нападача, службе су се посебно концентрисале на то да се никако не допусти продор терористе у Русију, те је основна пажња била обраћена на руско-белоруску границу, открио је Лукашенко.

У међувремену, белоруска погранична служба саопштила је да је пронашла још један дрон који је пуштен недалеко од белоруско-пољске границе. 

Подсетимо, сасвим недавно, у Белорусији је уз помоћ дронова уништен и један руски авион, а за ово су биле одговорне опозиционе струје Белорусије. Бивши кандидат за председника Белорусије, Светлана Тихановска, иначе и главна опозиционарка Лукашенка, која се сада налази у Литванији, огласила се тим поводом и рекла да је ову вест дочекала са великим одушевљењем.

Она је, подсетимо, јуче у одсуству осуђена на 15 година затвора због државне издаје, покушај незаконите смене власти и повезаност са екстремистичким организацијама. Држава је проценила да она представља опасност по националну безбедност Белорусије. 

image