Свет

Лукашенко: Хоће да избришу Белорусију са мапе света, али неће успети

Ојачаћемо, радићемо на смањењу цена и постизању потпуне независности од страног увоза, нагласио је председник Белорусије
Лукашенко: Хоће да избришу Белорусију са мапе света, али неће успетиwww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Прошла година била је тешка за Белорусију, рекао је данас председник Белорусије Александар Лукашенко, и додао да је јасно да су санкције Запада против Минска део једног суровог плана којим би Белорусију требало обрисати са мапе света, а њене грађане лишити најосновнијих потрепштина. 

Запад је, како је казао, покушавао да дестабилизује ситуацију у земљи, али Белорусија ће опстати и постати само јача него пре, поручио је лидер. 

Он је истакао да је побољшање животног стандарда грађана један од приоритета, те да све што је обећано мора бити и испуњено.

"То је друштвени споразум власти и народа", објаснио је он и додао да се раст цена, који се десио прошле јесени, више никада не сме допустити.

"Цене су најбитнија тема за људе. Раст цена од прошле јесени се никако не сме поновити. Спречите то на било који начин", поручио је Лукашенко на данашњој седници владе. 

У том контексту, председник је напоменуо да држава мора да искористи своје најпаметније људе како би постала што независнија од других земаља, а посебно када се ради роби из увоза.

Због тога ће бити потребно развијати технологију, а у свему томе велику улогу ће играти недавно постигнути споразуми са Кинеском Народном Републиком. 

Лукашенко је подсетио да је током његове недавне посете Пекингу земља успела да потпише око 40 уговора, чија укупна вредност износи око 3,5 милијарде америчких долара. 

"Не смемо да губимо време због некаквих даљих договарања којима нема краја. Морамо да појачамо и осавременимо производњу, користећи се кинеским технологијама", поручио је председник.

image