Свет

Велики штрајк упозорења у Немачкој

Гнев запослених је огроман, а штрајк је питање преживљавања за хиљаде људи који се боре за веће плате док инфлација расте
Велики штрајк упозорења у Немачкој© Tanjug/Sina Schuldt/dpa via AP

У Немачкој je данас почео један од највећих штрајкова последњих година, а по подацима тамошњих синдиката, учешће је масовно. Паралисани су аутобуски, железнички и авио саобраћај. У прекиду је и железнички саобраћај између Чешке и Немачке. Током дана требало би да се одржи више од 50 протестних скупова, преноси "Шпигл".

На штрајк упозорења позвала су два синдиката – Синдикат железничара и запослених у саобраћају (ЕВГ) и Синдикат услужних делатности "Верди".

"Спремност да се ступи у штрајк је веома велика, гнев запослених је огроман", изјавио је члан ЕВГ-а Кристијан Лорок, док је вођа "Вердија" Франк Вернеке рекао да је штрајк питање преживљавања за хиљаде људи који се боре за веће плате док инфлација расте. Додао је и да уколико не дође до договора с послодавцима, не искључује могућност да се штрајкови упозорења наставе и током предстојећих ускршњих празника.

Дакле, данас је почела трећа рунда разговора послодаваца и запослених у јавном сектору, а уочи преговора министарка унутрашњих послова Ненси Фезер (Социјалдемократска партија – СПД) изјавила је да је могуће да ће се брзо постићи решење.

"Многи људи, укључујући и оне у јавном сектору, ових дана имају проблема због високих цена енергената и скока инфлације", изјавила је Фезерова, те додала да је "уверена да ћемо ове недеље доћи до доброг решења", пренела је агенција ДПА.

Штрајкови неопходни и пропорционални

Председник ЕВГ-а Мартин Буркерт сматра да су штрајкови упозорења широм земље у сектору саобраћаја "неопходни и пропорционални". 

"Ова индустрија не сме да заостаје у односу на општа кретања зарада", рекао је Буркерт, а пренела новинска агенција ДПА, те додао да су одлучни да спроведу захтеве за 650 евра за све групе запослених у поменутом сектору.

"Очекујемо понуду која одговара нашим захтевима, као и то да неће бити контрапонуда", прецизирао је Буркерт.

Према ЕВГ-у, више од 30.000 запослених на око 350 локација широм Немачке ступило је у штрајк у раним јутарњим сатима – возови не саобраћају, од аеродрома раде само они у Берлину. Највећа европска авио-саобраћајница у Франкфурту обуставила је све летове. Стао је и градски превоз у седам од 16 покрајина.

Највећи штрајк у последње три деценије оставио је милионе људи без уобичајеног превоза и друмови су крцати аутомобилима.

У покрајини Северна Рајна – Вестфалија парализовани су и међуградски и регионални саобраћај, односно ништа се не креће по шинама.

Синдикати желе да заштите раднике

Коментаришући штрајк у Немачкој, професор Слободан Зечевић из Института за европске студије, за РТС је констатовао да тамошњи синдикати желе да заштите своје раднике, те траже да се висина примања усклади са све већим растом инфлације.

Такође, подсетио је да су раније запослени у индустрији и Пошти успели да се изборе за повећања плата.

"Немачка почива на договору између послодавца и радника, што је тековина демохришћана, то јест Хришћанско-демократска уније – кроз компромис доћи до решења", прецизирао је Зечевић и додао да је Немачка у последњих двадесетак година била у фази економског раста и раста куповне моћи, али да пад наступа од пандемије ковида и посебно рата у Украјини, са чиме се тамошње становништво не мири.

Синдикати желе веће плате с обзиром на поскупљења, као и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима.

"Верди" за јавне службенике, по чијим платама се равнају и примања многих запослених на аеродромима или у градском превозу, тражи 10,5 одсто више, али тако да најмање повећање буде 500 евра месечно бруто.

Одбијена је понуда послодавца да повећање износи пет одсто у два корака, те да буде једнократно исплаћено по 2.500 евра.

Слично су ЕВГ-у понудиле "Немачке железнице" и још педесетак железничких предузећа док синдикат то одбија, тражећи 12,5 одсто више плате, а најмање 650 евра месечно.

Анкета агенције за истраживање јавног мњења "Југов" показује да 55 одсто грађана подржава штрајк.

Штрајк би требало да траје један дан, то јест сутра се очекује нормализација ситуације.

image