Свет

Колапс на немачким аеродромима: Због штрајка заробљено 300.000 путника, међу њима и државници

Штрајк се поклопио са почетком Минхенске безбедносне конференције, на којој се очекује учешће више од 40 шефова држава и 60 министара
Колапс на немачким аеродромима: Због штрајка заробљено 300.000 путника, међу њима и државници© Tanjug/Arne Dedert/dpa via AP

На седам немачких аеродрома, укључујући Франкфурт и Минхен, почео је штрајк радника који ће трајати 24 сата, а утицаће на скоро 300.000 путника.

Штрајк се поклопио са почетком Минхенске безбедносне конференције, на којој се очекује учешће више од 40 шефова држава и 60 министара. Због штрајка радника на минхенском аеродрому блокиран је и председник Србије Александар Вучић који је у видео поруци на Инстаграму објавио да чека у авиону.

Румунски министар спољних послова, који није у могућности да се укрца на директан лет, биће приморан да одлети за Аустрију, а затим га чека више од четири сата вожње до Минхена, рекао је званичник румунске амбасаде, објавио је Ројтерс.

Ово је последњи у низу штрајкова и протеста који су погодили велике европске економије, укључујући Француску, Британију и Шпанију, пошто је скок цена хране и енергије умањио приходе и животни стандард након пандемије и рата у Украјини.

Отказивањем око 2.340 летова на аеродромима у Бремену, Дортмунду, Франкфурту, Хамбургу, Хановеру, Минхену и Штутгарту погођено је око 295.000 путника, према подацима удружења аеродрома АДВ.

"Заиста нисмо имали такву ескалацију ситуације због штрајка", рекао је Ралф Бајсел из АДВ . "Када јутрос погледамо терминале аеродрома, то нас више подсећа на најгоре дане коронавируса, а мање на штрајк упозорења".

Немачки синдикат Верди најавио је штрајк у среду након што је саопштио да је мали напредак постигнут у колективним преговорима за особље служби, службенике јавног сектора и раднике безбедности ваздухопловства.

Синдикат је тражио повећање плата за 10,5 одсто, или најмање 500 евра месечно.

"Ако се сада ништа не уради у вези са платама, све нас очекује још једно хаотично лето", рекла је за Инфорадио у петак заменица председника синдиката Верди Кристин Беле. "Ради се о слању стварно јаког сигнала."

Међу погођеним авио-компанијама, Луфтханза је саопштила да је у петак била принуђена да откаже више од 1.300 летова и обустави операције на главним аеродромима у Франкфурту и Минхену.

Превозник је одбио да изнесе процену трошкова штрајка, али је раније рекао да га таква акција кошта 10-15 милиона евра дневно.

Шеф Вердија Франк Вернеке рекао је да би штрајк могао да се прошири на болнице и службе одношења смећа.

image