Свет

Норвешки произвођач муниције: ТикТок и снимци мачака нам ометају производњу за Украјину

Планирана проширења једног од највећих европских произвођача муниције заустављена су због складиштења снимака плесова, "дневних рутина", "слатких животиња" и "трендова"
Норвешки произвођач муниције: ТикТок и снимци мачака нам ометају производњу за УкрајинуGetty © Photo by Mario Tama/Getty Images

Руководство шведске компаније "Намо", једног од највећих европских произвођача муниције, пожалило се да им нови оближњи ТикТок центар за складиштење података одузима превише електричне енергије и омета их у производњи муниције за Украјину.

"Намо" је делимично у државном власништву, а планирана проширења тренутно су заустављена због недостатка електричне енергије, који је, пак, последица изградње новог ТикТок дата центра, навео је извршни директор те компаније Мортен Брантцег.

"Забринути смо јер видимо да је складиштење снимака мачака угрозило наш будући раст", рекао је Брантцег за "Фајненшал тајмс".

Он је истакао да је потражња за артиљеријским гранатама 15 пута већа од уобичајене.  

"Европска индустрија муниције треба да уложи две милијарде евра у нове фабрике како би одржала корак са потребама Украјине", навео је Брантцег.

Украјина, како подсећа "Гардијан", према проценама испаљује и до 7.000 артиљеријских граната дневно и тренутно се суочава се са несташицом.

Лидери Европске уније најавили су програм надокнаде из фонда од милијарду евра државама које Украјини обезбеђују муницију, при чему ће издвојити додатних милијарду евра за производњу муниције за државе чланице.

image