Свет

"Шпигл": Словачка влада шаље МиГ-ове у Украјину без одобрења парламента, опозиција поднела тужбу

Највећа словачка опозициона странка сматра најновију помоћ у оружју Украјини кршењем Устава
"Шпигл": Словачка влада шаље МиГ-ове у Украјину без одобрења парламента, опозиција поднела тужбуwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Највећа опозициона партија Смер — социјалдемократија у Словачкој поднела је тужбу против владајуће већине, јер шаље совјетске борбене авионе у Украјину без одобрења парламента, пише "Шпигл".

Лидер партије Роберт Фицо, који се и раније противио слању војне помоћи Украјини, најновију пошиљку види као кршење Устава.

Његова партија поднела је кривичну пријаву због примопредаје борбених авиона наводећи да је ова испорука представља злоупотребу службеног положаја и саботажу Устава.

Министар одбране Јарослав Над и премијер Хегер првобитно су најавили да неће одлучивати без гласања у парламенту. Влада је могла да постигне просту већину за испоруку авиона уз подршку дела опозиције. Међутим, за одлуку би јој била потребна такозвана уставна већина, што је три петине гласова у Словачкој.

Подсетимо, конзервативна влада премијера Едуарда Хегера одлучила је 17. марта да преда Украјини 13 совјетских авиона МиГ-29. У Украјину су 23. марта прва четири од ових авиона довезли украјински пилоти. 

"Уместо доношења закона, потписан је билатерални споразум са украјинском владом", рекао је тим поводом министар одбране Над и додао да кабинет то може учинити и без парламента. 

Примопредаја преосталих борбених авиона требало би да се обави у наредним недељама и неће бити унапред најављена. 

Три од 13 МиГ-ова нису у функцији и намењени су само за резервне делове. 

Осим авиона, Словачка планира да испоручи и друге резервне делове, део ПВО система "куб" и муницију.