Свет

Словачка шаље Украјини МиГ-29: Морамо да испунимо шта смо обећали

Братислава ће постати друга НАТО земља која је одлучила да услиши молбу Кијева и Украјини пошаље дуго тражене борбене авионе
Словачка шаље Украјини МиГ-29: Морамо да испунимо шта смо обећалиwww.globallookpress.com © Ernest Doroszuk

Влада Словачке данас је донела одлуку да Украјини пошаље борбене авионе МиГ-29, рекао је вршилац дужности премијера те земље Едуард Хегер.

"Влада је донела одлуку и једногласно одобрила међународни споразум о томе да се Украјини поклоне МиГ-29 и ПВО системи куб", изјавио је он.

Са одлуком су, како је додао, упознати и председник Словачке и председник скупштине те земље.

Убрзо након тога, Хегер је на Твитеру прецизирао да ће Кијев од Братиславе добити 13 авиона МиГ-29, што је назвао одговором на захтев украјинског председника Владимира Зеленског од 9. фебруара да се Украјини обезбеде додатни борбени авиони.

"Морамо да испунимо оно што смо обећали. Када је Зеленски затражио још оружја, укључујући и борбене авионе, рекао сам да ћемо се потрудити да то остваримо. Драго ми је да и други раде то исто", написао је овај словачки политичар, а затим додао да "је главни војни циљ овакве помоћи да се помогне Украјини да буде у стању да одбрани не само себе, већ и целу Европу". 

У међувремену, Ројтерс преноси да највећи број словачких МиГ-29 прошле године није био у оперативном стању. 

Одлука Братиславе, подсетимо, уследила је свега дан након што се на исти потез одлучила Варшава. Пољска је јуче саопштила да ће у наредних неколико дана у Кијев стићи четири МиГа-29. Овим ће Словачка постати друга НАТО земља која је одлучила да Украјини пошаље дуго тражене борбене авионе.

Остале земље за сада се нису одлучиле на овај корак, бојећи се да би то довело до ескалације сукоба са Москвом.

image