Свет

Афера "Катаргејт" се наставља: Званичник ЕУ летео бесплатно у Катар, напушта позицију

Хенрик Хололеи се суочава са интерном истрагом о летовима
Афера "Катаргејт" се наставља: Званичник ЕУ летео бесплатно у Катар, напушта позицију© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Највиши званичник Европске комисије Хенрик Хололеи напустиће своју функцију генералног директора Опште управе за саобраћај и мобилност, након што је "Политико" крајем фебруара известио да је он путовао у Катар бесплатно девет пута од 2015. до 2021. године.

Хололеи је, наводе тројица званичника, прихватио бесплатне летове за Катар док је његов тим преговарао о великом споразуму о авијацији са заливском државом.

Шест бесплатних летова догодило се током склапања споразума о приступу тржишту, а четири од њих је платила влада Катара или група која има везе са Катаром.

Хололеи се сада суочава са интерном истрагом о летовима, а према речима извора из Европске комисије, он ће напустити своју садашњу позицију и постати политички саветник у надлежном одељењу Комисије међународних партнерстава.

Портпарол Комисије је одбио да коментарише, позивајући се на политику да се не разговара о питањима људских ресурса.

Пре неколико месеци у Европском парламенту избио је велики скандал, када је откривено да су неки заступници, међу њима и потпредседница Парламента Ева Каили, примали мито од Катара у замену за ублажавање критика и улепшавање стања у тој земљи.

image