Свет

Афера "Катаргејт": Ухапшен још један посланик Европског парламента

Истражитељи га сумњиче да је примао готовинске исплате између 120.000 и 140.000 евра како би лобирао у корист треће земље
Афера "Катаргејт": Ухапшен још један посланик Европског парламента© Tanjug/AP Photo/Thierry Monasse

Још један посланик у Европском парламенту (ЕП) ухапшен је у склопу истраге о наводном подмићивању, корупцији и прању новца.

"Гардијан" јавља да је у питању белгијски политичар Марк Тарабела који је приведен на испитивање након што је полиција рано јутрос дошла у његов стан.

У склопу велике истраге о скандалу у којем су политичари из ЕП наводно примили новац катарске и мароканске владе раније је ухапшена потпредседница ЕП Ева Каили и њен партнер Франческо Ђорђи. Он је тада указао на чињеницу да сумња да су новац из Катара примили посланици Марк Тарабела и Андреа Козолино. Белгијски посланик тада је изјавио да је невин.

У саопштењу белгијског савезног тужиоца наводи се да је посланик ЕП идентификован као М.Т. ухапшен ради испитивања и да би ускоро могао да се појави пред истражним судијом. Речено је да је полиција претражила његов сеф у граду Лијежу, као и неколико канцеларија у градској већници Антхиснеса, малог округа у источној Белгији где је Тарабела био градоначелник готово 30 година.

Тарабелин дом у Бриселу претресен је прошлог месеца, а прошле недеље му је Европски парламент на захтев белгијског савезног тужиоца одузео имунитет. Истражитељи га сумњиче да је примао готовинске исплате између 120.000 и 140.000 евра како би лобирао у корист треће земље, наводи се у извештају који је саставио одбор за правна питања ЕП.

Истражитељи верују да је он близак сарадник Пјера Антонија Панцерија, бившег италијанског посланика у ЕП за којег се сматра да је на челу корупцијске мреже. Панцери је недавно склопио нагодбу са тужиоцима у којој је пристао да пружи информације у замену за смањену затворску казну.

Панцери и Каили ухапшени су у децембру заједно с Панцеријевим бившим помоћником Франческом Ђорђијем и шефом невладине организације са седиштем у Бриселу Николом Фига-Таламанком. Сва четворица су задржана у истражном затвору. Каили и Фига-Таламанка су негирали кривицу.

Критиковао колеге који су скренули пажњу на смрт радника миграната у Катару

Тарабела је члан Европског парламента од 2004, с две године паузе између 2007. и 2009. године када је био министар у регионалној влади Валоније, источног франкофоног дела Белгије.

Био је члан делегације ЕП за односе са Арапским полуострвом, које укључује Катар. Након избијања скандала повукао се са те функције и одустао од чланства у групи социјалиста и демократа у парламенту.

Месец дана пре избијања скандала Тарабела је учествовао у расправи у парламентарном пододбору за људска права о Катару и Светском првенству у фудбалу.

Тарабела, који није био члан тог одбора, критиковао је колеге европарламентарце који су скренули пажњу на смрт радника миграната који су градили инфраструктуру за Светско првенство у Катару. Оптужио их је да своје критике темеље на застарелим информацијама и оценио да се ни Кина ни Русија нису суочиле с таквим питањима када су биле домаћини међународних спортских такмичења.

"Нисмо имали све ово када смо разговарали о Сочију или Пекингу. Заправо не поштујете пут Катара", рекао је он том приликом.

image