Свет

Где су нестали милиони евра? Афера "Катаргејт" и даље тресе Брисел

Бриселски портал "Политико" имао је увид у налог за хапшење из ког се види како су бриселске дипломате радиле по налогу катарског министра за рад
Где су нестали милиони евра? Афера "Катаргејт" и даље тресе Бриселwww.globallookpress.com © EUC/Keystone Press Agency

Када је у децембру белгијска полиција пронашла око 1,5 милиона евра у кешу, у оквиру корупцијске афере "Катаргејт" у Европском парламенту, открили су само врх леденог брега.

Бриселски портал "Политико" имао је увид у налог за хапшење Еве Каили, бивше потпредседнице парламента у коме се наводи да је "значајна сума новца - више милиона евра" која "исплаћена у тајности и у кешу Мароку и Катару".

Портал наводи, позивајући се на грчке медије, да је Каили била у контакту са шефом бриселске "банде" Пјером Антонијом Панцеријем као и са још двоје неименованих ЕУ званичника након хапшења њеног партнера Франческа Ђорђија.

У налогу за хапшење је описано како је бриселска група радила по налогу катарског министра за рад Алија бин Самика ал Марија од 2021. године. Катар је своје операције на терену координисао преко Панцерија, бившег посланика који је такође ухапшен.

"Министар за рад контролисао је активности Панцерија", наводи се у документу и додаје да је партнер Калилијеве, парламентарни асистент који је радио за Панцерија и који је такође ухапшен, био посредник између Панцерија и Каилијеве.

Портал наводи да се у налогу помиње и извесна "Холанђанка" чији идентитет није утврђен.

Каили је више од два месеца у притвору под оптужбом за корупцију, прање новца и чланство у криминалној организацији. Убрзо након хапшења грчке посланице и њених колега, бриселска полиција пронашла је око 1,5 милиона евра у кешу у домовима и канцеларијама осумњичених.

Та сума је много мања од "неколико милиона" који се помињу у налогу, што значи да полиција још није открила сав прљави новац осумњичених, наводи "Политико".

Наводно је Каили наложила свом оцу Александросу Каилису да узме новац који се налазио у њеном дому у Бриселу и сакрије га.

image