Свет

Председник више не може у рат: Сенат укинуо одобрење за употребу војне силе против Ирака

Сенат изгласао укидање одобрења за употребу војне силе против Ирака
Председник више не може у рат: Сенат укинуо одобрење за употребу војне силе против Иракаwww.globallookpress.com © Spc. Khalil Jenkins/ZUMAPRESS.com

Амерички Сенат данас је изгласао укидање одобрења за употребу војне силе против Ирака, у тренутку када САД желе поново да потврде свој ауторитет у војним интервенцијама у иностранству, преноси Си-Ен-Ен.

Предлог закона ће сада бити прослеђен Представничком дому САД на гласање где ће вероватно бити изгласан, јер је председавајући Кевин Макарти сигнализирао да подршка постоји. Амерички председник Џозеф Бајден такође је рекао да ће подржати нацрт.

Укидање одобрења изгласано је у време обележавања 20. годишњице америчке инвазије на Ирак.

Бела кућа је саопштила да подржава меру за укидање одобрења за употребу силе у Ираку из 1991. и 2002. године. Ако прође оба дома и добије потпис председника, биће то прво повлачење одобрења употребе војне силе у више од пола века али и симболично враћање овлашћења Конгресу.

Законодавци су последњих година безуспешно радили на укидању АУМФ-а – овлашћења за употребу војне силе – које је америчком председнику дало широка овлашћења да води војне операције без одобрења Конгреса.

Како наводи "Њујорк тајмс", данашње гласање одражава уверење све већег броја законодаваца у обе странке да је одавно дошло време да законодавна власт игра своју уставну улогу и контролише извршну власт која је увукла земљу у бескрајне ратове.

"Конгрес је предуго одбацивао своја овлашћења", рекао је сенатор Тим Кејн, демократа из Вирџиније и идејни творац читавог закона. "Председници могу да ураде нешто лоше ако у књигама постоје застарела овлашћења", додао је он.

Данашња одлука могла би да буде кључни први корак ка значајнијим и далеко компликованијим подухватима, наводи лист. То укључује замену овлашћења које је Конгрес донео 2001. за почетак војних операција против терористичких група у Авганистану након терористичких напада 11. септембра, што још није одобрено.

Овлашћење су користиле четири администрације како би се омогућила отворена борба против исламистичких милитантних група широм света и на крају је преправљено у закон који дефинише председникова ратна овлашћења.

Бивши председник Барак Обама искористио је меру из 2002. да оправда ваздушне нападе на терористе Исламске државе у Ираку и Сирији. Бивши председник Доналд Трамп се позивао на АУМФ када је одобрио напад у којем је убијен ирански генерал Касем Сулејмани у Багдаду.

У свом саопштењу, Бела кућа је рекла да укидање те мере "неће имати утицаја на тренутне војне операције САД и да ће подржати посвећеност ове администрације снажном и свеобухватном односу са нашим ирачким партнерима".

image