Свет

Без америчке војне помоћи Украјина неће издржати више од месец дана

Након најаве републиканаца да ће, ако победе на предстојећим међуизборима, престати да пружају неограничену помоћ Украјини, професор Владимир Батјук са московског Факултета за светску економију и међународне односе оцењује да ће амерички пример следити и њихови савезници
Без америчке војне помоћи Украјина неће издржати више од месец дана© Pixabay

Ако Сједињене Америчке Државе одбију да пруже неограничену помоћ Украјини, то би могло да има погубне последице по њихове војне трупе, рекао је професор Владимир Батјук са Катедре са светску политику московског Факултета за светску економију и међународне односе.

Батјук је за РИА новости изнео процене да би без одговарајуће војне помоћи запада, украјинске трупе издржале месец дана и ни дана више.

"Смањење војне помоћи Украјини може имати најнегативније последице по њихову војску", рекао је Батјук.

Он се осврнуо на упозорење вође републиканске мањине Представничког дома америчког Конгреса Кевина Макартија, који је отворено рекао да ће ако републиканци победе на предстојећим међуизборима, престати да пружају неограничену помоћ Украјини.

"Амерички пример може бити заразан и за њихове савезнике, који се већ жале на тешкоће неограничене помоћи Украјини", истакао је Батјук.  

Он сматра да републиканци имају велике шансе да добију већину у доњем дому Конгреса на предстојећим изборима у новембру, додајући да недоумица има око будућег састава Сената.

У светлу неповољних економских прогноза и најава рецесије у САД, а једну такву објавио је недавно Блумберг предвиђајући рецесију у наредних 12 месеци, док се захуктава атмосфера око надолазећих међуизбора, у делу политичког естаблишмента све је актуелније преиспитивање колико би САД требало да финансирају Украјину. Уз обавезну напомену скептика да се ради о новцу америчких проеских обвезника. Иако их западни медији називају "гласном мањином", републиканци који доводе у питање америчко ангажовање око финансирања Украјине све су гласнији што су избори ближи.

Међу последњима тим поводом се огласио Макарти, који је рекао да ако освоје већину у Конгресу, републиканци неће више одобравати "бланко чекове" помоћи за Украјину.

Тиме је ставио до знања да председнику Џозефу Бајдену више неће бити тако лако да добије одобрење Конгреса за огромне новчане своте предвиђене за "украјинску ствар", док амерички грађани, како је рекао, тону у рецесију.

Бајденова администрација најавила је крајем септембра додатних 1,1 милијарди долара помоћи Украјини, што је од почетка руске специјалне војне операције у фебруару укупно 16,2 милијарде долара од САД. Најављујући тада свој глас против новог пакета помоћи Украјини, републиканска чланица представничког дома Конгреса Марџори Тејлор Грин твитовала је да ће гласати против наставка финансирања "51 америчке државе: Украјине". Она је додала: "Такође у вестима је да је Владимир Путин управо анектирао велики део Украјине. Да ли сада финансирамо и Русију?".  

Гласова спорења било је и у мају, када је 11 републиканаца у Сенату и 57 њих у Представничком дому Конгреса било против доделе одбрамбене помоћи Украјини од 40 милијарди долара, подсетила је агенција РИА Новости на писање "Хила". Представница Републиканске партије Лорен Бојберт рекла је тада да САД нису "банкомат за доделу средстава".   

image