Свет

Представник САД занемео: Одбио да говори о америчком нуклеарном оружју у Европи

На питање руског амбасадора у УН, постављено на седници Савета безбедности, да ли се америчко нуклеарно оружје налази на европском тлу, представник САД није дао никакав одговор
Представник САД занемео: Одбио да говори о америчком нуклеарном оружју у Европи© Tanjug/AP Photo/John Minchillo)

Заменик амбасадора Сједињених Америчких Држава у УН Роберт Вуд није одговорио на питање руског представника Василија Небензје о америчком нуклеарном оружју у Европи које је постављено на седници Савета безбедности, преносе "РИА Новости".

Савет безбедности одржава седницу поводом планова Москве да распореди тактичко нуклеарно наоружање у Белорусији. Вуд је током састанка, између осталог, рекао да Вашингтон није и неће прекршити Уговор о неширењу нуклеарног оружја.

"Желео бих да свом америчком колеги поставим једноставно питање: може ли да потврди или демантује да се америчко нуклеарно оружје налази не само на националној територији Сједињених Држава, већ и на територији Европе?", упитао је Небензја.

Вуд није одговорио.

Уместо тога он је истакао да Сједињене Државе позивају Русију да преиспита своје планове за распоређивање нуклеарног оружја у Белорусији.

Вуд је такође позвао Русију да "одмах заустави ескалирајућу реторику у вези са потенцијалном употребом нуклеарног оружја".

"Свака употреба хемијског, биолошког или нуклеарног оружја у Украјини имаће тешке последице по одржавање међународног мира и безбедности и суштински ће променити природу овог рата", изјавио је Вуд.

Истовремено, он је назвао смешном изјаву Руске Федерације да се њено планирано размештање нуклеарног наоружања у Белорусији на неки начин оправдава употребом муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини.

"Ова муниција ни на који начин није аналогна тактичком нуклеарном оружју", рекао је Вуд и додао да се она користи деценијама, као да је има и Русија.

Прошле недеље руски председник Владимир Путин саопштио је да су се Москва и Минск договорили о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији. Изградња складишта за ову врсту наоружања биће завршена 1. јула. Путин је истакао да Русија неће кршити међународне обавезе и да ће учинити оно што су САД радиле деценијама размештајући своје тактичко нуклеарно оружје у Европи.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да реакција Запада неће утицати на планове Москве.

image