Свет

Берлин: Путин би да нас заплаши нуклеарним оружјем у Белорусији

у Берлину и ЕУ заборављају да наведу да је Немачка једна од земаља у којој се одавно налази америчко нуклеарно оружје
Берлин: Путин би да нас заплаши нуклеарним оружјем у Белорусијиwww.globallookpress.com © Cover Images

Министарство спољних послова Немачке оценило је јучерашњу Путинову најаву о размештању руског тактичког нуклеарног оружја у Белорусији као "покушај застрашивања", пише немачки лист "Велт".

Министарство даље наводи да је све то наставак политике застрашивања нуклеарном тематиком и додаје да се званичан Минск раније обавезао путем неколико споразума да неће имати никакве везе са нуклеарним оружјем. 

Ипак, у Берлину и ЕУ заборављају да наведу да је Немачка једна од земаља у којој се одавно налази америчко нуклеарно оружје. 

Након што Белорусија на својој територији размести руско оружје, Минск би, заправо, урадио нешто слично што Запад ради годинама.

"У принципу, радимо све оно што су они (САД) радили деценију. Они имају савезнике у одређеним земљама и њихови носачи су обучени, њихове посаде су обучене. У принципу, ми радимо све што они раде већ деценију. Они имају савезнике у одређеним земљама. И ми ћемо урадити исто", подсетио је јуче руски председник Владимир Путин.

У исто време, из америчког Стејт департмента поручују да ће наставити да прате ситуацију, али да не виде назнаке да је Русија тренутно спремна да употреби нуклеарно оружје, због чега Вашингтон неће ставити своје нуклеарне снаге у стање високе приправности.

Међународна кампања за укидање нуклеарног оружја (ИЦАН) тврди да би размештање руског нуклеарног оружја могло да доведе до катастрофе и даље ескалације, јер се тиме повећавају шансе да оно некада буде искоришћено, док из Украјине поручују да је Русија узела Белорусију за "нуклеарног таоца".

Секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексеј Данилов написао је на Твитеру да је "размештање нуклеарног оружја у Белорусији корак напред према унутрашњој дестабилизацији земље" и додао да ће имиџ Русије и руског лидера постати још гори у очима белоруског народа. 

Саветник у кабинету Зеленског Михаил Подољак затражио је од Европске уније да појача притисак и уведе нове санкције против Москве, као и да Кијеву испоручи још оружја.

image