Свет

И у Израелу: НВО коју финансирају САД хоће да ућутка Нетанијахуа

Нетанијахуов тим је од Врховног суда у Израелу затражио да одбаци захтев невладине организације Покрет за квалитетну владу да се премијер оптужи за непоштовање суда јер је, како се наводи, говорио о темама које се тичу судских процеса који се воде против њега
И у Израелу: НВО коју финансирају САД хоће да ућутка НетанијахуаGetty © Sebastian Scheiner - Pool/Getty Images

Израелска невладина организација Покрет за квалитетну владу (МКГ) коју финансирају САД покушава да спречи израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа да говори о реформама правосуђа које су изазвале масовне протесте у земљи.

Покрет за квалитетну владу истакао се као један од звезда водиља најскоријих протеста у Израелу, а "Џерузалем пост" је претходно пренео да је МКГ учествовала у анти-нетанијахуовским протестима још у мају 2021. године.

Портпарол Стејт департмента је на брифингу прошле недеље признао да је тој организацији слала новац још за време Трампове администрације, али је тврдио да се последња исплата догодила у септембру 2022. године, да је новац наводно намењен школским програмима, и негирао је да су САД биле умешане у "подржавање протеста или њихових покретача."

Пишући о томе како се МГК финансира новцем америчких пореских обвезника, "Вашингтон фри бикон" цитира Џералда Стајнберга из организације "НВО надзирач", који наводи да Стејт департмент углавном пушта примаоце својих стипендија да самостално извештавају о томе како се новац троши, што значи да постоји мало механизама који могу обезбедити да се средства не користе за друге сврхе.

Сукоб интереса или обавеза премијера?

Покрет за квалитетну владу је Врховном суду Израела поднео захтев да оптужи Нетанијахуа за непоштовање суда, због наводног кршења обавезе да не говори о темама које су у вези са судским поступком који се против израелског премијера води због сумњи на корупцију.

Тужба је поднета након Нетанијахуовог говора 23. марта у којем је премијер најавио да ће учествовати у реформи правосуђа, за шта је државни тужилац Гали Бахарав-Мјара рекла да би могло довести Нетанијахуа у сукоб интереса.

"Џерузалем пост" преноси да су Нетанијахуови правници затражили од Врховног суда да одбаци захтев МКГ, указавши да судије који буду изабрани у складу са реформама не би нужно морали да се баве његовим случајем.

Поврх тога, из Нетанијахуовог тима је поручено да реформа правосуђа превазилази оквире правне арене, и да је премијер био у обавези да делује како би покушао да постигне широку сагласност, спречи насиље и обезбеди ред и закон.

Од Нетанијахуа се тражило да се позабави питањем које је превазишло законске оквире и зашло у друге аспекте државе. Њему је као премијеру поверено благостање државе, наводи се у захтеву Нетанијахуовог тима, преноси "Џерузалем пост"

Иако је Бајденова администрација негирала умешаност у протесте, председник САД је у разговору са новинарима израелском председнику Владе поручио да "не могу да наставе овим путем", мислећи на реформу правосуђа која је изазвала овонедељне масовне протесте, што је а актуелну владу приморало да привремено обустави реформски процес.

Нетанијаху је Бајдену оштро одговорио путем Твитера, где је написао да ће Израел доносити сопствене одлуке, "а не одлуке засноване на притисцима из иностранства".

Протести у Израелу су интензивирани после Нетанијахуовог повратка на власт крајем прошле године, и најава да ће овлашћења правосуђа бити ограничена.

Остварење планова израелског премијера дало би влади могућност да преузме потпуну контролу над комитетом који именује судије, а на крају би и Врховном суду била одузета кључна овлашћења, као што је и овлашћење да поништи законе које сматра неуставним.

image
VV inauguration
banner