Свет

Оштар одговор премијера Израела Бајдену: Сами доносимо одлуке, не требају нам ваши притисци

Раније је Бајден у разговору са новинарима израелском председнику Владе поручио да "не могу да наставе овим путем"
Оштар одговор премијера Израела Бајдену: Сами доносимо одлуке, не требају нам ваши притисци© Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху љутито је данас одреаговао на апел америчког председника Џозефа Бајдена, који га је позвао да одустане од својих контроверзних планова реформе правосуђа.

Он је са свог Твитер налога поручио да ће Израел доносити сопствене одлуке, "а не одлуке засноване на притисцима из иностранства", пренео је Би-Би-Си.

Раније је Бајден у разговору са новинарима израелском председнику Владе поручио да "не могу да наставе овим путем", мислећи на овонедељне масовне протесте који су довели до застоја у Израелу, а актуелну владу приморали да привремено обустави процес реформе правосуђа.

Протести у Израелу су интензивирани после Нетанијахуовог повратка на власт крајем прошле године на челу најдесније националистичке владе у историји Израела, и најава да ће овлашћења правосуђа бити ограничена.

Остварење планова израелског премијера дало би влади могућност да преузме потпуну контролу над комитетом који именује судије, а на крају би и Врховном суду била одузета кључна овлашћења, као што је и овлашћење да поништи законе које сматра неуставним.

image