Свет

Епстинова педофилија била повод за шале у "Џеј Пи Моргану" ?

Америчка Девичанска острва која су поднела тужбу против банке, тврде да се у њој не само знало за Епстиново понашање, него да су се шефови и шалили због његовог интересовања за малолетнице
Епстинова педофилија била повод за шале у "Џеј  Пи Моргану" ?www.globallookpress.com © Shen Hong/ZUMAPRESS.com

Руководиоци "Џеј Пи Моргана" не само да су знали да Џефри Епстин злоставља девојаке на приватном острву које је поседовао, него су се и шалили на рачун његовог интересовања за малолетнице, тврде адвокати Америчких Девичанских острва у новом поднеску против осрамоћеног богаташа педофила који је пронађен мртав пре четири године у затворској ћелији.

Ове најновије тврдње део су растуће тужбе којом су Девичанска острва (где је Епстин имао кућу) окривила банку "Џеј Пи Морган" да је имала користи од тога што је њен озлоглашени клијент трговао људима, па је зато и прикривала његова злодела.

У измењеној жалби поднетој у Њујорку у понедељак, Америчка Девичанска острва наводе да је Епстиново понашање "било толико познато у банци" да су се виши руководиоци са тим чак и шалили.

Документ се, заправо, односи на е-пошту Мери Ердос из 2008, чији је садржај редигован. Реч је о ветеранки ове банке која води сектор за управљање имовином и богатством чији је клијент био Епстин.

"Џеј Пи Морган" је одбио да коментарише тужбу, а у саопштењу прошлог месеца, наведено је да је Ердос "увек деловала са највишим нивоом интегритета и професионализма" и да је "пре 10 година обавестила овог клијента да се његов однос са нашом фирмом прекида".

Банка се суочава са две тужбе у вези са својим пословима са Епстином. Једна је тужба Америчких Девичанских острва, а другу је покренула наводна жртва милијардера позната као Џејн Доу. Два случаја су комбинована у претпретресне сврхе, а привремени датум суђења заказан је за октобар.

Ердос је испитана под заклетвом у оквиру преткривичног поступка.

Колико је Епстиново понашање све време било "јавна тајна" о којој су сви знали, а нико није говорио види се и по подугачком списку имена која се појављују у вези са овим процесом.

Прошле недеље "Фајненшел тајмс" је известио да ће дугогодишњи извршни директор Џејми Дајмон у мају такође бити смењен, упркос покушајима банке да га спречи да сведочи.

Џес Стејли, виши извршни директор "Џеј ПИ Моргана", кога је банка тужила тврдећи да је сакрио детаље о својој вези са Епстином и сазнања о његовим сексуалним злочинима такође ће бити смењен у априлу.

Прошле недеље, америчка Девичанска острва издала су судске позиве за прикупљање доказа и за суоснивача "Гугла" Сергеја Брина, као и Томаса Прикера, једног од директора ланаца хотела "Хајат".

Вест о судским позивима, који су такође послати магнату за некретнине и медије Мортимеру Закерману и холивудском супер-агенту Мајклу Овицу, први је објавио "Волстрит џорнал".

У тужби Америчких Девичанских острва иначе се наводи се да је Епстин, осим што је депоновао сопствени новац у Џеј-Пи-Морган, помогао и да се други богати клијенти упознају са банком.

image