Свет

Директор "Џеј Пи Моргана" мораће суду да објасни своје везе са Епстином

Сведочење би требало да буде одржано иза затворених врата у мају, док се банка суочава са парницама
Директор "Џеј Пи Моргана" мораће суду да објасни своје везе са Епстиномwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Џејми Дајмон, дугогодишњи извршни директор "Џеј Пи Морган Чејса" биће саслушан пред судом због одлуке његове банке да задржи покојног сексуалног преступника Џефрија Епстина као клијента, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на изворе.

Сведочење пред судом, које би требало да се одржи иза затворених врата у мају, је најновији развој догађаја у два случаја високог профила које је против највеће америчке банке покренула наводна Епстинова жртва и Америчка Девичанска острва, где је осрамоћени финансијер имао дом.

У тужбама се тврди да је "Џеј Пи Морган", Епстинова банка од 1998. до 2013. имао користи од трговине људима и игнорисао неколико интерних упозорења о незаконитом понашању свог клијента. Зајмодавац је одбацио ове оптужбе.

Претпретресни поступак открио је комуникацију између запослених у банци да је Дајмон задржао Епстина као клијента. "Џеј Пи Морган" је негирао ове оптужбе.

Особа која је упозната са интерном истрагом банке рекла је да није пронађена евиденција о томе да је Дајмон био у директној комуникацији са Епстином или да је био укључен у било какву дискусију о задржавању њега као клијента.

Адвокати "Џеј Пи Моргана" покушали су да спрече сведочење Дајмона, као и да ограниче број докумената предатих током претпретресног поступка.

Прошле недеље, судија Џед Ракоф, који је задужен за случајеве, делимично је одбио захтев "Џеј Пи Моргана" да одбаци тужбе и дозволио нека потраживања против банке — као и нека против "Дојче банке" коју одвојено тужи друга, наводна, Епстинова жртва.

Судија је касније наредио "Џеј Пи Моргану" да преда документа са комуникацијама Дајмона и бившег генералног саветника Стива Катлера од пре 2006. године, године када је Епстин први пут ухапшен.

Привремени датум суђења за оба случаја заказан је за октобар.

image
VV inauguration
banner