Свет

Амерички судија: "Џеј Пи Морган" и "Дојче банка" да одговарају због веза са Епстином

Банке се оптужују да су "зажмуриле" на оптужбе о злостављању жена и девојака јер је Епстин био важан клијент
Амерички судија: "Џеј Пи Морган" и "Дојче банка" да одговарају због веза са Епстиномwww.globallookpress.com © Uma Sanghvi/ZUMAPRESS.com

"Џеј Пи Морган Чејс" и "Дојче банка" морају да се суоче са тужбама да су омогућиле сексуалну трговину Џефрију Епстину, рекао је судија са Менхетна.

Одлука америчког окружног судије Џеда Ракофа могла би да изложи банке додатној финансијској и репутационој штети будући да су задржале Епстина за клијента иако је био регистрован као сексуални преступник, пише Си-Ен-Ен.

Судија је навео и да "Џеј Пи Морган" мора да се суочи са тужбом Америчких Девичанских острва која их терети да су превидели знакове упозорења о Епстиновом злостављању жена на приватном острву које је поседовао.

Ракоф је такође пресудио да обе банке морају да се суоче са групним тужбама Епстинових наводних жртава.

Одлука судије даје тужиоцима прилику да докажу још једну тврдњу: да су "Џеј Пи Морган" и "Дојче банка" свесно имали користи од умешаности у Епстинову трговину белим робљем. Жене сада такође могу да покушају да докажу да су банке биле немарне и да су ометале спровођење савезног закона против трговине људима.

Адвокат подноситељки групних тужби, Бред Едвардс рекао је да би одштета за више од 300 Епстинових жртава могла да износи милијарде долара.

"Случај Епстин" привукао је додатну пажњу када је Џес Стејли, бивши шеф приватног банкарства "Џеј Пи Моргана" оптужен да је разменио сексуално сугестивне поруке о младим женама са покојним финансијером и да је сам починио сексуални напад.

Епстин је био клијент "Џеј Пи Моргана" од 2000. до 2013. и "Дојче банк"е од 2013. до 2018. године. Обе банке наводе да нису биле законом обавезне да штите жене од Епстина и одбациле су оптужбе да су знале за његово злостављање.

"Колико знам, ово је први пут да група жртава трговине људима тужи две велике финансијске институције", рекао је Едвардс. "Саучесништво банака било је неопходан састојак Епстинових злостављања, и ово пружа последњи слој одговорности", додао је адвокат.

Керол Томас-Џејкобс, вршилац дужности главног тужиоца Америчких Девичанских острва, рекла је да ће случај њене канцеларије помоћи да се осигура да банке делују као "прва линија одбране у идентификовању и пријављивању потенцијалне трговине људима, као што закон очекује".

Епстин се убио у 66. години у затворској ћелији на Менхетну у августу 2019. док је чекао суђење за трговину белим робљем. Он се изјаснио кривим за оптужбу за проституцију у држави Флорида 2008. године, а касније је регистрован као сексуални преступник.

Епстинове жртве оптужиле су банке да су игнорисале Епстиново злостављање јер им је био важан клијент, због чега су му дозволиле да изврши бројне банковне трансфере и плати жртвама.

У својој тужби, Америчка Девичанска острва су такође сугерисала да је извршни директор "Џеј Пи Моргана" Џејми Дајмон знао и за Епстинове злочине и за улогу банке у њима.

У одвојеној тужби, "Џеј Пи Морган" је тужио Стејлија због прикривања онога што је знао о Епстину и потражују од њега осам годишњих плата и да покрије губитке у другим тужбама.

Стејли је признао да је био пријатељ са Епстином, али је изразио жаљење због везе и негирао да је знао за Епстинове наводне злочине.

Стејли је постао извршни директор "Барклиза" након што је напустио "Џеј Пи Морган", али је дао оставку у новембру 2021. због његове везе са Епстином.

image