Свет

Столтенберг: Украјини за офанзиву треба још муниције, земље НАТО-а ће повећати производњу

Након састанка са министрима спољних послова држава чланица НАТО-а и Украјине, генерални секретар те организације позвао на слање веће помоћи Украјини
Столтенберг: Украјини за офанзиву треба још муниције, земље НАТО-а ће повећати производњу© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Украјина би требало да спроведе "офанзивне акције", зато је неопходно да се повећају испоруке муниције, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након састанка са министрима спољних послова земаља чланица и Украјине.

"Током састанка, наглашена је неопходност не само слања муниције Украјини, већ и повећања њене производње. Ми сарађујемо са војном индустријом и ЕУ како би у томе успели", изјавио је Столтенберг, преносе "РИА Новости".

Столтенберг је додао и да "Украјина мора да спроведе офанзивне акције, за шта јој је неопходно много муниције за артиљерију, тенкове и противваздушну одбрану".

Русија је више пута нагласила да је слање наоружања Украјини недопустиво, као и да је свака испорука оружја легитимна мета за руску војску. 

Руско министарство одбране је западне земље оптужило да се "играју с ватром" тако што шаљу оружје Кијеву, док у Кремљу тврде да то не помаже успеху преговора између Русије и Украјине.

image