Свет

Годишње 500 милиона евра помоћи: Столтенберг притиска чланице НАТО да повећају помоћ Украјини

Поред тренутне подршке Украјини да се одбрани од Русије, Столтенберг је рекао да ће савезници размотрити дугорочно партнерство са Украјином како би понудили подршку након завршетка рата
Годишње 500 милиона евра помоћи: Столтенберг притиска чланице НАТО да повећају помоћ Украјини© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг врши притисак на чланице Алијансе да обезбеде укупно 500 милиона евра годишње помоћи Украјини, која не укључује смртоносно оружје, објавио је "Блумберг" позивајући се на изворе упознате са разговорима.

Шеф Алијансе жели да савезници повећају допринос пакету помоћи НАТО Украјини, који укључује и краткорочну помоћ попут горива, заштитне опреме и система против беспилотних летелица.

Пакет помоћи има за циљ да Украјини пружи дугорочну подршку како би модернизовала своје оружане снаге и испунила стандарде операционализације са НАТО.

Столтенберг је рекао новинарима у понедељак да ће се министри спољних послова Алијансе сагласити да почну рад на вишегодишњем програму за Украјину када се окупе у Бриселу на дводневном састанку који почиње у уторак.

Поред тренутне подршке Украјини да се одбрани од Русије, Столтенберг је рекао да ће савезници размотрити дугорочно партнерство са Украјином како би пружили подршку након завршетка рата.

Како је рекао, то ће помоћи Украјини да се "приближи НАТО-у спровођењем реформи, наставком модернизације својих одбрамбених и безбедносних институција, укључујући борбу против корупције, и преласком са опреме, стандарда, доктрина из совјетског доба на стандарде и доктрине НАТО-а".

Чланство Украјине у НАТО-у

Савезници су поновили обећање НАТО-а да ће Украјина постати чланица, али се Северноатлантски савез уздржао од понуде временског оквира или конкретнијих корака упркос обновљеној кандидатури Украјине, с обзиром на ризик да се уплете у директан сукоб са Русијом.

Ипак, савезници желе да дугорочно задрже Украјину уз себе и помогну у постављању темеља за њено евентуално чланство, укључујући јачање њене одбране како би спречили Русију да покуша још један напад након што се садашњи сукоб заврши.

И док се Столтенберг у понедељак поново уздржао од давања конкретног временског оквира за чланство Украјине, рекао је да побољшање интероперабилности Украјине и помоћ у преласку са совјетских на стандарде НАТО-а "помаже да се Украјина приближи евроатлантским интеграцијама, породици НАТО-а."

НАТО би требало да дочека своју 31. чланицу у уторак након што су сви савезници ратификовали кандидатуру Финске. Шведска се нада да ће финализирати своје изгледе за чланство до тренутка када се лидери НАТО-а састану у Виљнусу у јулу, иако Турска и Мађарска то још увек блокирају.

image