Свет

Израел одобрио формирање "националне гарде"

Противници министра за безбедност Итамана Бен Гвира, под чијом ће се командом налазити Национална гарда, оптужили су га да је створио "секташку милицију"
Израел одобрио формирање "националне гарде"Getty © Amir Levy

Израел је одобрио формирање националне гарде под командом министра за безбедност Итамана Бен Гвира, који је рекао да ће се она фокусирати на, како се наводи, нереде иза којих стоје Арапи, док су га политички ривали оптужили да је створио "секташку милицију".

Претходна влада је повукла одређене потезе ка стварању помоћног полицијског одреда како би се изборила са политичким насиљем након пропалестинских протеста у помешаним областима где живе Јевреји и Арапи, током рата у Појасу Газе у мају 2021. године, преноси Ројтерс.

Међутим, та влада је пала пре него што је створен полицијски одред. О овлашћењима нове националне гарде ће се разговарати на седници комитета сачињеног од свих израелских безбедносних агенција, које ће поднети предлоге у року од 90 дана, саопштено је из кабинета израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа.

Засад се не зна ко ће имати директно овлашћење над националном гардом.

Шеф израелске полиције, инспектор Јаков Шабтај, у писму Бену-Гвиру изразио је сумњу због формирања нове јединице, објавили су локални медији.

Бен-Гвир је, планирајући задатке јединице, именовао само арапске заједнице у којима су чести нереди, како у Израелу, тако и дуж границе са палестинском Западном обалом.

"Гарда ће се позабавити искључиво овим питањем. Полиција се не бави само тиме, већ је презапослена", рекао је Бен-Гвир за "Војни радио".

image
VV inauguration
banner