Свет

Бура у Француској се не стишава: Пропао састанак синдиката и премијерке, протести се настављају

Премијерка Француске Елизабет Борн каже да је отворена за даље разговоре, али да неће одустати од измене старосне границе за одлазак у пензију
Бура у Француској се не стишава: Пропао састанак синдиката и премијерке, протести се настављају© Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani, File)

Састанак премијерке Француске Елизабет Борн и синдиката није донео резултате и представници удружења радника саопштили су да ће наставити да се боре против пензионе реформе која предвиђа повећање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године.

Разговори који су одржани данас трајали су један сат и први су између синдиката и владе председника Емануела Макрона откако су у земљи средином јануара избиле масовне демонстрације.

Лидери синдиката су били јединствени у изјави да је састанак био неуспешан.

"Одлучили смо да ставимо тачку на овај бескорисни састанак. Премијерка је одлучила да нас врати на улице", рекла је Софи Бине, новоизабрана лидерка синдиката ЦГТ, другог по величини у Француској.

Борн је новинарима рекла да је отворена за даље разговоре, али да неће одустати од измене старосне границе за одлазак у пензију.

Активисти ЦГТ-а изразили су своје незадовољство качењем транспарента на Тријумфалну капију.

Подсетимо, француска влада каже да је неопходно повећати старосну границу за одлазак у пензију како би се уравнотежио пензиони буџет, а синдикати тврде да се новац може наћи на другом месту. 

Представници синдиката такође се жале да их влада не слуша упркос вишенедељним протестима и немирима.

Шеф синдиката ЦФДТ Лоран Бергер позваo је раднике да се придруже новим протестима који су заказани за сутра. Према његовим речима, велика већина људи се противи реформама пензионог система, a "одлучност синдиката да се против њих бори je непокољебљива".

Вођа синдиката ЦФТЦ рекао је да су премијерки данас поручили да је једини начин излаз из ћорсокака да влада повуче реформу.

image
VV inauguration
banner