Свет

Неочекивана димензија француских протеста: "Бајдене, не желимо твој рат!" (ВИДЕО)

Демонстранти су скандирали против сукоба у Украјини, ЕУ и НАТО-а, узвикујући "фрегзит" и тражећи од америчког председника "да сам води свој рат"
Неочекивана димензија француских протеста: "Бајдене, не желимо твој рат!" (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Giorgos Georgiou

Јучерашњи протести широм Француске изнели су на улице незадовољство због пензионе реформе, али су показали да то није једино што тишти Французе.

Друштвене мреже обишао је снимак групе демонстраната која узвикује "Бајдене, не желимо твој рат", "Бајдене, иди сам води свој рат" и "Нећемо тенкове у Украјини".

Они су носили транспаренте на којима је писало "фрегзит", алудирајући на излазак из Европске уније, а скандирали су и "Изађимо брзо из НАТО-а".

Француски председник Емануел Макрон поновио је више пута да Француска чврсто стоји уз Украјину, у њеном сукобу са Русијом

Ипак, ово не би био једини случај да се мишљење француског председника и ставови грађана разилазе. О томе сведоче и таласи немира у Француској од почетка године, изазвани намером Макронове владе да спроведе непопуларну пензијску реформу. 

image