Свет

НАТО се шири и на Далеки исток: Јапан продубљује сарадњу са Алијансом

Јапански министар спољних послова је оценио да је кључно да чланице НАТО-а и партнерске земље, укључујући Јапан, одрже јединство када су у питању подршка Украјини и строге санкције Русији
НАТО се шири и на Далеки исток: Јапан продубљује сарадњу са АлијансомGetty © Drew Angerer / Staff

Данашње сложено и озбиљно међународно безбедносно окружење захтева од партнера-истомишљеника да интензивирају сарадњу, поручио је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши у ауторском тексту за "Политико" и додао да су због тог разлога НАТО и Јапан значајно продубили односе.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг посетио је Јапан овог јануара, где смо поделили ставове о безбедносном окружењу у Индо-Пацифику и потврдили потребу да истомишљеници предузму јединствену акцију, навео је министар. Такође смо разговарали о будућности сарадње између Јапана и НАТО-а и изразили своју снажну одлучност да однос Јапан-НАТО подигнемо на нови ниво, додао је он.

Јапан и НАТО су тренутно у процесу формулисања Индивидуално прилагођеног Партнерског програма. И кроз овај програм, Јапан намерава да значајно ојача своју сарадњу са НАТО-ом у многим новим областима, као што су сајбер безбедност, свемир, дезинформације и критичне и нове технологије, поред традиционалних области сарадње, навео је министар и додао да је однос Јапан-НАТО је већ доказао своју вредност стабилним напретком у различитим областима, од помагања подручјима погођеним земљотресима до Украјине.

Коментаришући ситуацију у Украјини, Хајашо је оценио да је кључно да чланице НАТО-а и партнерске земље, укључујући Јапан, одрже своје јединство у подршци Украјини, док спроводе строге санкције Русији.

Окренувши се Индо-Пацифику, у Источном и Јужном кинеском мору настављају се једнострани покушаји да се силом промени статус кво, а војне активности око Јапана се интензивирају. Осим тога, Северна Кореја ескалира своје провокације лансирањем балистичких пројектила са невиђеном учесталошћу.

Као одговор на оно што је најсложеније и најстроже безбедносно окружење од краја Другог светског рата, Јапан је прошлог децембра формулисао нову стратегију националне безбедности, која јасно каже да ће Јапан суштински ојачати своје одбрамбене способности и ојачати сарадњу са НАТО-ом и другим слично настројеним земљама, како би подупрле и одбраниле слободан и отворен међународни поредак заснован на владавини права, навео је јапански шеф дипломатије.

Премијер Кишида је недавно најавио и нови план Јапана за "слободни и отворени Индо-Пацифик", а у плану је артикулисао визију Јапана, која наглашава принципе попут владавине права и инклузивности — принципе који су постали још релевантнији у вођењу међународне заједнице од подела и конфронтације до сарадње у историјској прекретници.

Ове напоре не може да учини сам Јапан, и ми поздрављамо појачани ангажман НАТО-а, његових чланица и партнерских земаља у Индо-Пацифику, навео је министар чија земља ове године преузима председавање Г7.

image