Свет

Ко ће заменити Столтенберга: НАТО "на ратној нози" муку мучи да изабере новог генералног секретара

Најчешће се помиње име Урсуле фон дер Лајен, али она доноси више проблема него решења
Ко ће заменити Столтенберга: НАТО "на ратној нози" муку мучи да изабере новог генералног секретараGetty © NATO handout

Гласине се шире по Бриселу: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен могла би да "пребегне" на другу страну града и постане нова шефица НАТО-а.

У томе има логике, пише "Политико" - она је некадашња министарка одбране, има добре односе са Вашингтоном, већ је обављала високе функције у Европској унији и добро познаје већину шефова држава и влада у оквиру те организације.

Спекулације су последњих недеља постале све гласније, пошто се очекује да ће се актуелни генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг са те функције повући у септембру ове године.

Ипак, ако је веровати инсајдерима из НАТО-а и Комисије, помињање имена Урсуле фон дер Лајен пре је израз жеље појединих чланова него назнака да би се то могло обистинити.

Нема доказа да је Фон дер Лајенова уопште заинтересована за ту функцију, а у Бриселу се не очекује да ће напустити своју тренутну позицију пре краја мандата Комисије 2024. године, пише бриселски портал.

Ситуација је слична и са холандским премијером Марком Рутеом, искусним политичаром који испуњава све услове али такође тврди да није заинтересован за функцију шефа НАТО-а.

Место генералног секретара НАТО-а постало је од почетка Специјалне војне операције у Украјини далеко значајније, али и политички осетљивије него раније. То је учинило земље чланице знатно опрезнијим када је реч о избору новог генералног секретара.

Укратко, западни лидери у овом тренутку више износе своје жеље и замисли него што заиста преговарају о реалним кандидатима, пише "Политико".

"Што је више имена у оптицају, то је јасније да нема правог кандидата", рекао је један неименовани европски дипломата за тај бриселски портал.

И други дипломата се сложио са њим: "Шири се пуно трачева, али у овом тренутку нема јасног фаворита".

(Веома) кратка листа кандидата

Нови шеф НАТО-а мора да буде Европљанин који има добре односе са Белом кућом, тврде бриселски званичници.

Али то није све. Нови генсек мора да буде неко ко подржава Украјину, али да у исто време није превише ратоборан, како од себе не би удаљио земље које не желе да провоцирају Русију, наводи "Политико".

Поред тога, то мора да буде особа са репутацијом - највероватније некадашњи шеф државе, или владе - који мора добити једногласну подршку свих 31 држава чланица, а пре свих САД.

Мало је оних који испуњавају све наведене услове. Фон дер Лајенова се налази на тој листи, али и даље постоји пуно препрека за њену кандидатуру.

Прва је једноставно тајминг. Уколико Столтенберг напусти своју функцију у септембру, то ће бити годину дана пре истека њеног мандата на челу Европске комисије. Постоји могућност и да ће она тражити још један мандат на челу тог тела.

"Не мислим да ће она игде ићи пре краја свог мандата", рекао је један званичник комисије. 

Постоје спекулације и да ће Столтенберга замолити да продужи мандат на још неко време, док се не појави неки адекватан кандидат, попут Фон дер Лајенове, наглашава "Политико".

"Уколико Столтенберг остане до следећег лета, кандидатура Фон дер Лајенове би постала логична", рекао је један други европски дипломата.

Столтенберг је, ипак, у недавном интервјуу деловао као да жели да се врати кући. Он се на тој функцији налази пуних осам година и други је по дужини мандата у историји НАТО-а.

"Мој план је да се вратим у Норвешку", рекао је он. "Овде сам већ дуго."

И сама Алијанса је подељена по том питању. Поједине државе чланице, поготово оне које нису у ЕУ, желе да та одлука буде донета што пре, како се не би поклопила са европским изборима наредне године. Оне се плаше да би НАТО могао да постане "утешна награда" за оне који не добију жељене функције у европским институцијама.

Још један изазов за Фон дер Лајенову представља неславна историја немачке потрошње на војску, али и њен учинак на челу немачког министарства одбране.

Пре десет година, државе чланице НАТО-а обавезале су се да испунити обавезу трошења два одсто свог БДП-а на одабрану. Немачка, која је највећа европска економија, у томе никада није успела.

Поред тога, многи посматрачи су оптужили Фон дер Лајенову за лоше стање у немачкој војсци.

Из перспективе немачке владе, можда је и већи приоритет да Фон дер Лајенова остане на челу Европске комисије пре него да пређе у НАТО, чак и ако не долази из редова актуелне парламентарне већине.

Ко су остали кандидати?

Поред Фон дер Лајенове, у бриселским круговима помињу се имена још неколико потенцијалних кандидата.

Холандски премијер Марк Руте је демантовао спекулације да ће бити кандидат за генсека НАТО-а, а у јануару је новинарима рекао да "планира да у потпуности напусти политику".

Инсајдери, ипак, тврде да се Руте не може отписати у потпуности, пише "Политико". Реч је о политичару који Холандију предводи још од 2010. године, и који има много искуства са другим западним лидерима.

Холандија важи за једну од јачих европских земаља када је одбрана у питању, али и за једну од одмеренијих по питању Русије, макар у поређењу са источним чланицама Алијансе.

Остали потенцијални кандидати су премијерка Естоније Каја Калас, шпански премијер Педро Санчес, британски министар одбране Бен Волас, канадска потпредседница владе Кристија Фриленд, румунски председник Клаус Јоанис и словачка председница Зузана Чапутова.

Ипак, и поред спекулација, званичници се слажу да већина тих лидера у овом тренутку ипак нису реални кандидати.

Каласова, на пример, важи за превише ратоборну, док Канада и државе са југа Европе имају лошу репутацију када је у питању потрошња на одбрану. Проблем је и што би неке државе ЕУ одбиле да подрже кандидата изван тог блока, што отежава посао Бену Воласу.

Због тога, најреалније је да нови генерални секретар НАТО-а буде неко из западне или северне Европе. Ипак, ко би то конкретно могао буде и даље није познато.

Коначни рок до када одлука мора да буде донета постоји - то је годишњи самит НАТО-а у јулу.

"Или ће нови секретар бити изабран", рекао је неименовани европски дипломата, "или ће Столтенбергов мандат бити продужен".

image
VV inauguration
banner