Свет

Пекинг: Састали се шефови дипломатије Саудијске Арабије и Ирана након седам година

Иранска државна телевизија известила је да су се министри састали како би разговарали о детаљима поновног отварања амбасада
Пекинг: Састали се шефови дипломатије Саудијске Арабије и Ирана након седам година© Foto Tanjug/Iranian Foreign Ministry via AP

Министри спољних послова дугогодишњих блискоисточних ривала Саудијске Арабије и Ирана састали су се данас у Пекингу, чинећи још један корак ка помирењу после седам година напетости у међусобним односима.

Државна телевизија у Саудијској Арабији приказала је јутрос саудијског принца Фејсала бин Фархана ал Сауда и његовог иранског колегу Хосеина Амир Абдолахијана како се рукују и седе један поред другог.

Иранска државна телевизија известила је да су се двојица министара састали како би разговарали о детаљима поновног отварања амбасада.

Био је то први званични састанак високих дипломата две земље од 2016. године, када је краљевина прекинула везе са Ираном након што су демонстранти упали у саудијску амбасаду у Техерану.

Саудијска Арабија је дан раније погубила истакнутог шиитског свештеника са још 46 других, што је проузроковало демонстрације.

Састанак, уз посредство Пекинга, уследио је месец дана након што су се две земље договориле да до маја поново успоставе дипломатске односе и амбасаде, пренео је АП.

Агенција наводи да се састанак одржава док дипломате покушавају да окончају дугогодишњи рат у Јемену.

Приближавање Саудијске Арабије и Ирана смањује шансе за оружани сукоб између блискоисточних ривала - како директно, тако и у индиректним сукобима широм региона, објавила је америчка агенција.

image
VV inauguration
banner