Свет

Успешан ударац утицају САД на Блиском истоку: Саудијска Арабија би да врати Сирију у Арапску лигу

Сирија би врло брзо могла да се врати у Арапску лигу упркос противљењу САД
Успешан ударац утицају САД на Блиском истоку: Саудијска Арабија би да врати Сирију у Арапску лигуwww.globallookpress.com © IMAGO/Syrian Presidency apaima

Саудијска Арабија предводи напоре да се сиријски председник Башар ал-Асад званично врати у арапски ужи круг већ следећег месеца упркос противљењу САД, што би, наводи "Блумберг", била победа Ирана и Русије.

Ријад предузима кораке који би омогућили групи регионалних држава Арапске лиге да окончају суспензију чланства Сирије на време за самит који ће бити одражан средином маја, рекли су "Блумбергу" извори упознати са преговорима.

Извори наводе и да се САД противе повратку Сирије у Арапску лигу али и да су свесне да мало тога могу да учине да то спрече.

Де факто владар Саудијске Арабије, престолонаследник Мухамед бин Салман нестрпљив је да прогласи краљевство неоспорним политичким и економским лидером арапског света.

Након прошломесечног изненадног обнављања веза са Ираном, Ријад сада жели да буде на челу иницијатива за смиривање регионалних зона сукоба као што је Сирија и да осигура да ништа не омета његове амбициозне напоре да трансформише своју економију, наводи саудијски дневник "Оказ".

Иако скоро 80 година стара Арапска лига има релативно малу улогу у креирању глобалне политике, тај потез би био од симболичне важности. Успешно помирење Сирије представљало би ударац утицају САД на Блиском истоку и учврстило поделу између региона и западних влада, наводи "Блумберг".

Изнад свега, то би била велика победа за Иран, који је борцима, оружјем и готовином подржавао сиријску владу и бранио породицу Асад, са којом је био у савезу од стварања Исламске Републике 1979. године.

Саудијске потезе ка Сирији поздравила је и Русија.

Катар и Кувајт противили су се враћању Сирије у Арапску лигу, али тешко да ће моћи да се боре против плиме предуго, рекли су људи упућени у дискусију.

Сирија је суспендована из Арапске лиге 2011. године након Арапског пролећа. Саудијска Арабија се придружила регионалним државама и Западу у прекиду веза у то време, подржавајући опозиционе снаге против Асадове владе, коју су углавном бранили Иран и савезничке милиције из Либана, Ирака и касније Русије.

Кина и Русија блокирале су покушаје санкционисања Асада у Савету безбедности УН, што је навело САД и Европску унију да уведу широка једнострана ограничења против Асада и његове владе.

image