Свет

Британско министарство одбране: Иран је послао дронове Русији

Русија је од почетка овог месеца лансирала најмање 71 ирански дрон на циљеве у Украјини, тврди Министарство одбране Велике Британије
Британско министарство одбране: Иран је послао дронове Русијиwww.globallookpress.com © Iranian Army Office

Министарство одбране Велике Британије саопштило је да је Иран Русији вероватно послао додатне дронове камиказе Шахид који се користе у нападима у Украјини.

Британско министарство у објави на Твитеру тврди да је Русија од почетка овог месеца лансирала најмање 71 ирански дрон на циљеве у Украјини.

Додаје се да су мартовски напади уследили након двонедељног прекида руских напада дроновима крајем фебруара.

Према британском министарству, ти подаци сугеришу да је Русија у међувремену вероватно добила мањи број нових дронова од Ирана.

Запад, предвођен Америком, Великом Британијом и другима, више пута је оптуживао Иран да испоручује беспилотне летелице руским трупама распоређеним у Украјини, док Техеран инсистира да је послао само "мали број" беспилотних летелица и то још пре почетка Специјалне војне операције прошле године. 

Дмитриј Песков, гласноговорник Кремља, указао је да се "Русија усредсређује на сопствени програм развоја беспилотних летелица".

Русија и Иран непрестано јачају стратешко партнерство усред све веће безбедносне кризе у Европи, а везују их заједнички интереси у области енергетике, политике и регионалне безбедности.

image