Свет

Си Ђинпинг: Кина и Француска позивају свет да спречи нуклеарни рат

Пекинг је спреман да сарађује са Паризом и да позове светску заједницу да буде рационална и уздржана по питању Украјине, прецизирао је кинески председник
Си Ђинпинг: Кина и Француска позивају свет да спречи нуклеарни рат© Tanjug/ AP Photo/Thibault Camus

Кина је спремна да, заједно са Француском, апелује на светску заједницу да спречи употребу нуклеарног оружја и нападе на цивилна нуклеарна постројења у контексту украјинске кризе, рекао је кинески председник Си Ђинпинг после разговора са француским председником Емануелом Макроном у Пекингу.

"Спремни смо да позовемо светску заједницу да спроведе обећање да неће користити нуклеарно оружје и да неће водити нуклеарне ратове, да ће се супротставити употреби биолошког и хемијског оружја под било којим условима и да неће започињати оружане нападе на нуклеарне електране и друге цивилне нуклеарне објекте", пренела је Кинеска централна телевизија речи кинеског лидера.

Осим тога, Кина је спремна да заједно са Француском, позове светску заједницу на рационалност и уздржаност по украјинском питању, прецизирао је кинески председник.

"Кина је спремна да сарађује са Француском и да позове светску заједницу да буде рационална и уздржана по питању Украјине и да избегне акције које ће погоршати кризу и ситуацију измаћи контроли", казао је кинески председник.

Ове две земље ће, према његовим речима, тражити од светске заједнице да што пре настави мировне преговоре између страна у украјинској кризи.

"Сарађиваћемо са Француском, позивајући међународну заједницу да што пре настави мировне преговоре, у складу са циљевима и принципима Повеље УН, да узме у обзир легитимне безбедносне интересе свих страна, и да тражи политичко решење кризе и изгради уравнотежену, ефикасну и одрживу европску безбедносну структуру", казао је он.

Француски председник изјавио је раније да се нада да ће Кина играти важну улогу у изградњи мира.

"Уверен сам да Кина има важну улогу у изградњи мира. Са председником Си Ђинпингом разговараћемо о нашем пословању, клими и биодиверзитету и безбедности хране", написао је Макрон на Твитеру на француском, енглеском и кинеском језику.

Како преноси Кинеска централна телевизија, председник Кине организовао је церемонију добродошлице поводом доласка председника Француске у земљу. Током церемоније испред Великог дома народа, лидери две земље су посматрали марш почасне гарде Народноослободилачке армије Кине.

image