Свет

Си Ђинпинг: Кина и Француска могу да превазиђу разлике и препреке

Си Ђинпинг каже да су у протекле три године, упркос променљивим и нестабилним међународним дешавањима, Кина и Француска заједно радиле на одржавању позитивног раста у билатералним везама
Си Ђинпинг: Кина и Француска могу да превазиђу разлике и препреке© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, Pool

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је данас да Кина и Француска, као сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација и велике земље са традицијом независности, имају способност и одговорност да се уздигну изнад разлика и препрека.

Две државе такође могу да се држе општег правца свеобухватног стратешког партнерства које је стабилно, динамично и доноси користи за обе стране, рекао је кинески лидер на састанку са председником Француске Емануелом Макроном у Пекингу.

Он је нагласио да су две земље чврсти заговорници мултиполарног света и веће демократије у међународним односима и да би могле да раде заједно како би практиковале истински мултилатерализам који за циљ има глобални мир, стабилност и просперитет.

Си је напоменуо да је Макрон први шеф неке европске државе који је дошао у Кину у периоду након што је та држава обновила размену са светом у постпандемијској ери и истакао да ће посета дати нови замах и допринети виталности односа Кине и Европе.

Кинески председник је оценио да су у протекле три године, упркос променљивим и нестабилним међународним дешавањима, Кина и Француска заједно радиле на одржавању позитивног раста у билатералним везама.

"Две стране су одржавале високофреквентну и квалитетну стратешку комуникацију у хибридном формату, подржавале једна другу у борби против вируса ковид-19 и постигле снажан раст билатералне трговине и важне резултате када је у питању сарадња у области ваздухопловства, пољопривреде, хране и у другим областима", рекао је кинески лидер.

Две државе су успоставиле блиску комуникацију и координацију о питањима као што су климатске промене, биодиверзитет и развој Африке, додао је Си Ђинпинг.

image