Свет

Макрон позвао Сија да "уразуми" Путина, председник Кине остао при поруци из Москве

Порука коју је Си поручио Макрону прожета је идејом истински мултиполарног света, на чије се стварање кинески председник обавезао са својим руским колегом Владимиром Путином при недавној посети Москви
Макрон позвао Сија да "уразуми" Путина, председник Кине остао при поруци из МосквеGetty © Ng Han Guan - Pool/Getty Images

Амерички портал "Блумберг" јавља да је француски председник Емануел Макрон током посете Пекингу рекао свом домаћину, председнику Кине Си Ђинпингу, да "зна да може да рачуна" на њега да ће "уразумити" председника Русије Владимира Путина. Насупрот Макроновим жељама, међутим, узвратна порука Си Ђинпинга показује да он чврсто остаје при порукама које је формулисао — управо са својим руским колегом.

"Знам да могу да рачунам на вас да ћете Русију уразумити и приволети све за преговарачки сто", рекао је Макрон Сију током данашњег састанка у Пекингу, преноси "Блумберг".

Сијев одговор француском председнику, недвосмислено заснован на важности успостављања мултиполарног света, на чијем је стварању обећао да ће радити уз руског председника током своје историјске посете Москви крајем марта, амерички портал је из свог извештаја изоставио.

Сијеве речи пренели су кинески медији.

"Као чврсти заговорници мултиполарног света и веће демократије у међународним односима, Кина и Француска имају способност и одговорност да се уздигну изнад разлика и препрека, да се држе општег правца свеобухватног стратешког партнерства које је стабилно, обострано корисно и предузимљиво", рекао је Си Макрону, преноси кинески канал Си-Џи-Ти-Ен.

Колико се Француска заиста показала као шампион мултиполарног света је дискутабилно, али управо у томе и лежи Сијева порука — у тренутку када Немачки савет за спољне односе предвиђа да ће Вашингтон вршити све већи притисак на ЕУ да се окрене против Кине, Си позива Макрона да се он уразуми и пређе на праву страну историје, коју заступају Русија и Кина.

"Свет данас пролази кроз дубоку историјску трансформацију", рекао је Си Макрону, понављајући тиме поруку коју је упутио и после састанка с Путином у Москви где су се два лидера договорила о наставку сарадње "без лимита".

Кинески председник додао је и да Кина и Француска, као сталне чланице Савета безбедности УН и велике земље са традицијом независности, треба да практикују истински мултилатерализам за глобални мир, стабилност и просперитет.

Подсетимо, Си Ђинпинг је током састанка са Владимиром Путином обећао да ће "Кина и Русија ће још више радити на формирању мултиполарног света", претходно истакавши да су односи двеју земаља "далеко од обичне сарадње две државе - они су од виталног значаја за савремени светски поредак".

Филозоф Александар Дугин је приметио да су кинески и руски председник дали идентичну слику света у писмима објављеним пред Сијеву посету Москви.

Та слика је већ мултиполарна, са Кином, Русијом и колективним Западом као истинским половима. Истовремено, оба лидера наглашавају да ни Кина ни Русија не настоје да наметну свој модел другима, признајући право свакој цивилизацији да се развија према сопственој логици и да постане пуноправни пол са сувереном системом вредности, истакао је Дугин.

Очито је је да једини међународни актер коме истински мултиполарни свет није по вољи — САД, а онај ко треба да се "уразуми" у контексту Макронове посете Сију — управо француски председник. Да ли ће он то и схватити, друго је питање...

image