Свет

Да ли је ратни злочин спасавање деце или њихово убијање? (ВИДЕО)

Руски лидер је оптужен јер је "недозвољено пребацио и депортовао децу из окупираних територија Украјине на територију Руске Федерације", док су амерички злочини у Југославији, Ираку, Либији и Вијетнаму били оправдани
Да ли је ратни злочин спасавање деце или њихово убијање? (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Roman Chop

Живимо у свету наопачке, то је ваљда тај амерички "поредак заснован на правилима", па је сасвим нормално да је ратни злочин спасавање деце, за које је Хашки трибунал издао налог за хапшење председника Русије Владимира Путина, док смрт пола милиона ирачке деце није злочин – јер је у функцији америчких интереса.

То нам је сликовито објаснила бивши амерички секретар Мадлен Олбрајт у интервјуу датом 1996. године.

Новинарка је питала Олбрајтову да ли је смрт пола милиона ирачке деце, чији је број далеко већи од броја страдале деце у Хирошими, била оправдана цена онога за шта се они залажу, на шта је америчка секретарка самоуверено одговорила да је одлука била тешка, али да она, тј. они, верују да је било вредно.

"Мислим да је ово био веома тежак избор, али цена, ми то мислимо, цена је била вредна тога", истакла је Мадлен Олбрајт.

Подсетимо, након што су 1990. године Американци увели санкције Ираку, Уједињене нације су више пута апеловале да се ембарго укине због високе стопе смртности деце услед недостатка хране, што су САД упорно одбијале.

Ипак, америчка инвазиона политика наставила је свих ових година да сеје смрт по свету. Истакнимо само бомбардовање Србије (СР Југославије), чији је Олбрајтова била једна од најгласнијих заговорника.

Према подацима Југословенске комисије за сарадњу са УНИЦЕФ-ом и Комитета за прикупљање података о извршеним злочинима против човечности и међународног права у току НАТО агресије погинуло је 81 дете.

Трогодишња Милица Ракић, девојчица која је умрла у својој кући док је седела на ноши приликом ваздушног напада на Батајницу, постала је симбол страдања деце у НАТО бомбардовању.

Сада пак оптужују руског председника због сумње да је противзаконито депортовао децу с територије Украјине у Руску Федерацију.

Међународни кривични трибунал у Хагу издао је налог за Путиново хапшење јер је "наводно крив за недозвољено пребацивање и депортовање деце из окупираних територија Украјине на територију Руске Федерације".

Оптужба се у ствари односи на евакуацију деце из зона борбених дејстава. Дакле, крив је што је децу спасио из ратног пакла, дао им храну и место где могу да живе без константног засипања бомбама.

Коментаришући хашки налог руске дипломате су такође направиле паралелу са злочинима које САД спроводе широм планете.

"Дозвољавајући неприхватљиве опаске на рачун руског лидера, америчке власти намерно ћуте о сопственим злочинима у Југославији, Ираку, Либији и Вијетнаму", истакле се дипломате.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров био је директнији – рекао је да одлука суда није чудна већ апсурдно смешна.

"Бомбардовање деце није злочин, али њихово спасавање је депортација", експлицитан је био Кадиров.

Односно, ако се држимо изјаве Мадлен Олбрајт и политике САД, бомбардовање неамеричке деце није злочин. Све што стоји на путу америчком интересу биће уклоњено.

image
VV inauguration
banner