Свет

Процурили "строго поверљиви" ратни планови Пентагона: Како НАТО спрема украјинску контраофанзифу

Осим докумената о распоредима оружја и трупа, али и бројности снага Украјине, откривени су и значајни прекршаји америчке обавештајне службе у настојању да се помогне Украјини
Процурили "строго поверљиви" ратни планови Пентагона: Како НАТО спрема украјинску контраофанзифу© Tanjug/AP Photo/Kateryna Klochko

Тајни ратни документи који откривају америчке и НАТО планове да уочи најављене контраофанзиве на Русију ојачају украјинску војску, процурели су на друштвеним мрежама, пружајући Кремљу вредне информације о распоредима испоруке оружја и трупа, броју украјинских трупа и другим војним детаљима, а преноси "Њујорк Тајмс".

"Открића у оригиналним документима, која се појављују као фотографије дијаграма очекиваних испорука оружја, снаге трупа и батаљона и других планова, представљају значајне прекршаје америчке обавештајне службе у настојању да се помогне Украјини", пише овај медиј.

Документ са ознаком "строго поверљиво" нуди "Статус сукоба од 1. марта". Други чине колоне у којима се наводе јединице украјинских трупа, опрема и обука, са распоредом од јануара до априла. Документ садржи резиме 12 борбених бригада, од којих девет очигледно обучавају и снабдевају Сједињене Државе и други НАТО савезници. Од тих девет бригада, шест ће, како пише, бити спремно до 31. марта, а остале до 30. априла. Украјинска бригада има око 4.000 до 5.000 војника, кажу аналитичари на основу ових папира.

У документу се наводи да ће време испоруке опреме утицати на обуку и спремност како би се испоштовали рокови. Укупна потребна опрема за девет бригада, наводи се у документу, била је више од 250 тенкова и више од 350 механизованих возила.

Бајденови званичници покушавају да тајне планове избришу са интернета, али и даље у томе нису успели.

"Свесни смо извештаја о објавама на друштвеним мрежама и одељење разматра ствар", рекла је заменица секретара за штампу у Пентагону Сабрина Синг.

Документи не дају конкретне планове борбе, попут тога како, када и где Украјина намерава да покрене офанзиву, за коју амерички званичници кажу да ће вероватно бити покренута у наредних месец дана.

А пошто су документи стари пет недеља, они нуде "снимак" времена, односно откривају амерички и украјински поглед, од 1. марта, на то шта би украјинским трупама могло да буде потребно за кампању.

"Истренираном оку руског ратног планера, теренског генерала или аналитичара обавештајних служби, документи без сумње нуде много примамљивих трагова и увида. Документи помињу, на пример, стопу потрошње ХИМАРС-а, артиљеријских ракетних система високе покретљивости високе мобилности које су испоручили Американци, а који могу да нападају циљеве попут депонија муниције, инфраструктура и концентрације трупа, са удаљености", наводи "Њујорк тајмс" истичући да информација о томе колико брзо Украјинци троше муницију ХИМАРС-а, до сад нису били јавно доступни.

Аналитичари са којима је разговарао овај медиј, сматрају да је тешко проценити какав утицај објављивање овог документа може имати на борбе на фронту.

"Недавна руска офанзива се трудила да постигне добитке у источној Украјини, а западни аналитичари расправљају о томе да ли је руска војска, након што је претрпела запањујуће жртве, способна да изведе још један или да се одупре украјинском нападу", наводи се.

Није јасно како су документи завршили на друштвеним мрежама, али их свакако даље деле руски провладини канали.

Аналитичари "Њујорк тајмса" се плаше да би документи које су објавили руски извори могли да селективно мењају "како би их учинили дезинформацијама Кремља".

"Било да су ови документи аутентични или не, људи треба да воде рачуна о свему што су објавили руски извори", рекао је Мајкл Кофман, директор руских студија у ЦНА, истраживачком институту у Арлингтону.

image