Свет

Демонстранти у Паризу запалили Макронов омиљени ресторан (ВИДЕО)

Полицајци формирали кордон како би заштитили луксузни угоститељски објекат

Париски демонстранти су запалили један од омиљених ресторана француског председника Емануела Макрона у Паризу током сукоба са полицијом, а овај чин представљен је као удар на симбол Макронове владавине.

У луксузном ресторану "Ротонда" на левој обали Сене, председник Француске 2017. године прославио је победу на изборима. Међутим, у јучерашњем сценарију група мушкараца бацила је бакљу на тенду ресторана и гомилу камења које је разбило стакла.

Новинар АФП-а каже да су 11. дана протеста због пензионе реформе, полицајци формирали кордон како би заштитили угоститељски објекат.

Агенција подсећа да је бивши инвестициони банкар у "Ротонди" одржавао стратешке састанке током припреме своје кандидатуре за председника 2017. и познато је да му је овај луксузни ресторан омиљено место које посећује са својом супругом Брижит.

Софе од црвеног велура и меко осветљење "Ротонде" било је место окупљања познатих сликара, између осталих Пикаса.

Ресторан је и раније био на мети због повезаности са председником Макроном.  Током 2020. године, током антивладиних протеста такозваних "Жутих прслука".

Разговор француске премијерке Елизабет Борн са синдикатима трајао је јуче сат времена и није донео жељено решење. Синдикати су навели да је једини излаз из кризе повлачење закона, што је председница француске влада одлучно одбацила.

Протести у Француској последица су Макронове непопуларне мере да повећа старосну границу за одлазак у пензију са 62 на 64 године.

image
VV inauguration
banner