Свет

Демонстрације у Француској: Хаос на улицама широм земље, гори кафић у центру Париза (ФОТО, ВИДЕО)

Према подацима Министарства унутрашњих послова било је око 370 протеста широм земље: ухапшено је 111 људи, а повређено више од 150 полицајаца; Синдикат ЦГТ саопштио је да се у Паризу окупило 400.000 демонстраната
Демонстрације у Француској: Хаос на улицама широм земље, гори кафић у центру Париза (ФОТО, ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Jeremias Gonzalez

Грађани Француске поново су данас изашли на улице како би исказали незадовољство због пензионе реформе која, између осталог, предвиђа померање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године.

Широм земље одржавају се протести и акције против плана владе, а председник Емануел Макрон тренутно је у Кини где се данас састао са лидером те државе Си Ђинпингом.

Министарство унутрашњих послова Француске саопштило је да је данас било око 370 протеста широм земље на којима је учествовало укупно око 570.000 људи, само у Паризу било је 57.000 демонстраната. Међутим, према подацима синдиката ЦГТ само у престоници било је 400.000 људи.

Током протеста против пензионе реформе повређено је више од 150 полицајаца, међу којима неки имају тешке повреде, наводи се у саопштењу министарства и додаје да је ухапшено 111 људи, пренео је ТАСС.

Радници железнице у Паризу напустили су своја радна места и накратко упали у седиште америчке финансијске компаније "Блекрок", а демонстрације су се наставиле испред Народне скупштине.

"Ту смо", узвикивали су активисти у холу зграде у другом арондисману француске престонице, коју су изабрали јер, како кажу, симболише банке и богатство.

Нешто после 14 часова главна поворка кренула је од Палате инвалида у центру Париза. У овом граду данас је стационирано око 4.200 припадника полиције, пише БФМТВ.

Према подацима синдиката ЦГТ, 400.000 људи демонстрира овог четвртка на улицама главног града Француске. То је нешто мање у односу на претходни протест који је одржан 28. марта када је ЦГТ пријавио 450.000 људи, а власти 93.000.

У познатом кафићу Ротонд у центру Париза избио је пожар, а у Тулузу се догодио сукоб полицајаца и демонстраната.

Демонстранти су на један сат блокирали и Тријумфалну капију.

Лидер левичарске партије "Непокорена Француска" (ЛФИ), Жан-Лик Меланшон рекао је да се држава налази "у најдужем друштвеном сукобу још од 1968 године".

"Идемо од изузетно широке и дубоке друштвене кризе до демократске кризе, а демократска криза која је отворена може да пређе у кризу режима", наводи Меланшон.

БФМТВ јавља да се у Ници данас окупило око 20.000 људи, а народ протестује и у Марсеју, Рену, Перпињану, Бајону... У Лиону и Нанту полиција је употребила сузавац како би растерала окупљене, а ситуација је напета и у Рену.

Две особе су ухапшене у Лиону, повређена су три полицајца и један демонстрант. 

Неколико десетина демонстраната ушло је у железничку станицу Сен Шарл у Марсеју и изашло на шине што је изазвало кашњења на појединим линијама.

"Постоји само једно решење, данас је императив повући пензиону реформу", рекао је из поворке у Тулузу Седрик Кобер, ресорни секретар синдиката ЦГТ. 

Он каже да је овај закон "умро и пре него што се родио".

Министарство просвете саопштило је да ће данас штрајковати готово осам одсто наставника.

Пропао састанак са премијерком

Представници синдиката јуче су одржали састанак са премијерком Елизабет Борн, али нису успели да постигну договор.

Шефови удружења радника најавили су да ће наставити да се боре против пензионе реформе.

Лидери синдиката су били јединствени у изјави да је састанак био неуспешан.

"Одлучили смо да ставимо тачку на овај бескорисни састанак. Премијерка је одлучила да нас врати на улице", рекла је Софи Бине, новоизабрана лидерка синдиката ЦГТ, другог по величини у Француској.

Борн је новинарима рекла да је отворена за даље разговоре, али да неће одустати од измене старосне границе за одлазак у пензију.

image
VV inauguration
banner