Свет

Немогућа мисија Макронове сапутнице у Пекингу: Плус један на специјалном задатку

Жонглирање које Фон дер Лајенова мора да изводи у Кини биће незгодно, оцењује бриселски портал "Политико" питајући се чије ће све интересе она тамо морати да заступа
Немогућа мисија Макронове сапутнице у Пекингу: Плус један на специјалном задатку© Tanjug/Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен ове недеље одлази у Кину, а биће јој потребно много простора за сав политички терет који са собом носи: од различитих ставова и захтева 27 држава које представља, преко сталних притисака САД, до председника Француске Емануела Макрона који путује са њом, али са којим није у потпуном сагласју.

Резултат ће, како се наводи, бити "деликатан дипломатски плес" који ће се играти у наредна три дана, док Фон дер Лајенова и Макрон буду настојали да представе уједињени европски фронт упркос различитим плановима и циљевима на терену. 

Званичници Комисије су нагласили да Фон дер Лајенова има потпуно другачији програм од француског председника, који ће посећивати различите делове Кине и са собом довести велику делегацију пословних лидера.

Њих двоје ће, заправо, заједно имати само један формални састанак - "састанчић утроје" са председником Кине Си Ђипингом. Фон дер Лајенова ће такође разговарати са премијером Кине Ли Ћијангом и састати се са представницима Привредне коморе ЕУ, што је, пише "Политико", занимљив избор будући да је Комора претходно позвала ЕУ да пооштри свој став о кинеском државном економском моделу. 

Овај распоред, оцењују, показује колико је важност Кине порасла на агенди ЕУ.

Брисел је годинама био спреман да питање друге највеће економске силе остави у позадини, свестан различитих интереса и гласова унутар блока.

То, ипак, више није случај. 

Све оштрија реторика Пекинга, могућа економске последице по чланице ЕУ и, најизраженије, страх због зближавања Кине и Русије и њене потенцијалне помоћи Москви у сукобу у Украјини, учинили су тему неизбежном, оцењује бриселски портал.

"Фон дер Лајен има немогућ задатак. Да осигура политички правац са Кином који ће све задовољити", рекао је дипломата у Бриселу који је желео да остане анониман.

Многа лица ЕУ

Чије све жеље Фон дер Лајенова мора да испуни када је Кина у питању?

Kao "ватрена трансатлантисткиња", како пише "Политико", председница Комисије увек има на уму притисак Вашингтона. 

Ова бивша министарка одбране Немачке блиска је са председником САД Џозефом Бајденом, а њихови "присни професионални односи" успостављени су уочи почетка сукоба у Украјини, пише бриселски портал.

Бајден је у више наврата, укључујући и састанак са Фон дер Лајеновом прошлог месеца, позивао на оштрији однос према Кини, позивајући Брисел да испрати агресиван хушкачки став Вашингтона. 

"Не тако скривена америчка порука Бриселу" је била да Европа не сме да дозволи економску зависност од Кине и направи "исту грешку као са Русијом". 

У Бриселу, међутим, консензус није јасан. 

Упркос Макроновим тврдњама да је ЕУ уједињена, у стварности су гледишта држава чланица сасвим различита.

Државе као што је Литванија искусиле су драматично смањење трговине са Пекингом због дипломатског спора. 

Остали, попут Немачке, Француске и Шпаније су опрезнији у погледу покретања економског рата са Кином, једном од највећих светских економија.

Поред свега тога, Фон дер Лајен на овом путовању има и личне интересе, будући да "покушава изнова да се афирмише на светској сцени", оцењује "Политико".

За почетак, на овој "мисији" проблематично је било питање логистике и дипломатског протокола. Њену одлуку да се "привали" Макрону на овом путовању многи су осудили.

Ипак, Макронова жеља да има Фон дер Лајенову поред себе је доказ да њена вредност расте. Брисел врви од спекулација о њеном следећем каријерном потезу, а како се приближавају избори у ЕУ 2024. године, поставља се и питање да ли ће на тренутној функцији провести још један мандат. 

Међутим, коме припада дипломатска моћ показује, како наводи "Политико", чињеница да ће најављено путовање Фон дер Лајенове у Латинску Америку 11. априла изгледа бити отказано, јер ће у то време председник Бразила Ињасио Лула да Силва — од свих места — отпутовати у Кину.

То што је Макрон укључио Фон дер Лајенову у овонедељно путовање је сигнал промене интересантних савеза, оцењује бриселски портал. Поготову имајући у виду да је, на пример, немачки канцелар Олаф Шолц отпутовао у Пекинг прошлог новембра без партнера из ЕУ, али са пуним авионом немачких извршних директора и пословних лидера.

Председница Комисије, такође, мора да држи под контролом несугласице у самом врху.

Како је известио "Политико", највиши званичници Европског савета, тела које представља 27 држава чланица, залажу се за "мање конфронтацијски" приступ Пекингу, плашећи се да ће ЕУ бити увучена у могући сукоб САД и Кине. 

Председник Европског савета Шарл Мишел већ је посетио Кину прошлог децембра, а високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ ће следеће недеље "отићи у соло мисију". 

Плус један на немогућој мисији

"Фон дер Лајен ће добити место на позорници под рефлекторима за све оне који желе да виде како се ЕУ супротставља Кини", рекао је неименовани источноевропски званичник за "Политико".

Он је додао да, будући да Макрон путује са њом, нема сумње да ће Француска подржати поруку Фон дер Лајенове. 

"Клима се променила у Кини и изгледаће незгодно ако она не изнесе став ЕУ о сукобу Русије и Украјине пред Сијем", наводи званичник. 

Фон дер Лајенова је претходно већ изнела сопствене ставове, говорећи о "ескалацијским поступцима Пекинга" и истичући да је неопходно да ЕУ буде храбрија када је Кина у питању.

Међутим, она је такође нагласила да је потребно да се "смањи ризик", али не и да се "раскине" са Пекингом, јасно стављајући до знања да Европа и даље мора и жели да послује са Кином. 

Чак и најконкретније изјаве Фон дер Лајенове подложне су интерпретацији, пише бриселски портал. 

Она је, наиме, поручила да ће Комисија "поново проценити" суспендовани Свеобухватни споразум о улагањима са Кином – при чему збуњени званичници и дипломате нису сигурни да ли то значи да је договор заиста мртав. 

Кина, са друге стране, уопште није збуњена. 

Амбасадор Кине у ЕУ Фу Цонг оптужио је Фон дер Лајен да се бави "погрешним представљањем и погрешним тумачењем кинеске политике и кинеских ставова". 

Поред тога, кинеска влада није одушевљена Макроновом сапутницом, гледајући на Фон дер Лајенову као на једног од радикалнијих европских хушкача против Кине.

image