Свет

"Политико": Луксузни сатови политичара изазивају велику пажњу јавности

Све израженија диспропорција између агенди које заговарају поједини политичари и њиховог материјалног стања
"Политико": Луксузни сатови политичара изазивају велику пажњу јавностиGetty © Leon Neal / Staff

Док заговарају "затезање каиша" и општу штедњу, укидају социјална давања и слично, поједини политичари у јавности се појављују носећи сатове вредне по неколико десетина хиљада евра.

Њихов модни укус је тако изазвао велику пажњу медија, али и огорчење међу обичним светом.

Немачки министар финансија Кристијан Линднер дошао је у центар пажње након што је примећен како крије свој луксузни "ролекс" током гостовања у једној емисији прошле седмице, што је изазвало критике да покушава да прикрије своје богатство, објавио је "Политико".

Француски председник Емануел Макрон је прошлог месеца, док је на телевизији говорио о пензионој реформи која је на улице извела гневне људе и довела до великог штрајка у тој земљи, извео "мађионичарски трик": на почетку емисије је имао сат на руци, а онда је током емисије испод стола исти скинуо.

Критичари су рекли да је Макрон уклонио сат јер се радило о луксузном примерку вредном до 80.000 евра.

Међутим, француски медији су тада идентификовали модел као "бел & рос" БРВ 1-92 и објавили да кошта око 2.400 евра.

Јелисејска палата је пак саопштила да је Макрон скинуо сат јер је "куцнуо њиме о сто, изазивајући јаку буку".

Тајминг је био посебно незгодан за Макрона, пошто је око три милиона људи протестовало против његовог плана да повећа старосну границу за пензионисање у Француској са 62 на 64 године.

Пољски министар саобраћаја Славомир Новак био је приморан да поднесе оставку 2013. године након што су тужиоци рекли да је прекршио закон јер није пријавио власништво над сатом од 5.000 евра.

Новак је у новембру 2014. кажњен у износу од око 4.800 евра због прикривања власништва над сатом.

Новака су 2020. године, док је радио у украјинској транспортној агенцији, ухапсиле пољске власти под сумњом за корупцију, вођење организоване криминалне групе и прање новца.

image
VV inauguration
banner