Свет

"Политико": За Макрона црвени тепих, Урсула добила "оглодане кости"

Распоред француског председника био је претрпан, док председница Европске комисије није била баш тако добродошла у Пекинг
"Политико": За Макрона црвени тепих, Урсула добила "оглодане кости"© Tanjug/Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Црвени тепих, војне параде и пуцњава топова на Тргу Тјанмен, били су део сценографије у Пекингу поводом доласка француског председника Емануела Макрона, кога је на аеродрому лично дочекао кинески министар спољних послова.

Његовој сапутници и шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен "запао" је само министар екологије, а уместо државних почасти добила је могућност да са аеродрома изађе на - редовном излазу за путнике.

"Био је то образац који се изнова и изнова показивао у среду и четвртак, док је Кина покушавала да игра: завади па владај са два лидера, који су се удружили током посете како би покушали да представе уједињени европски фронт", наводи "Политико" описујући детаље посете која је показала све сем тог европског "јединства".

Макронов распоред био је, кажу претрпан, док је Фон дер Лајенова добила само "оглодане кости"- минимум минимума који је могла да извуче са ове турнеје. У време док се Француз гостио на раскошном државном банкету са председником Си Ђинпингом, несрећна Урсула држала је сама конференцију за новинаре у седишту делегације ЕУ.

"Ове разлике илуструју тешкоће које Европа има у суочавању са Кином. Свих 27 чланица ЕУ имају неколицину мишљења о томе како приступити Кини - и Пекинг то зна. А у случају Макрона и Фон дер Лајен, Пекинг са француским лидером види већу шансу за напредак, и тако извршну власт ЕУ доводи у донекле подређен положај", бележи "Политико".

Различити ставови Кинеза према представницима европске дипломатије били су очигледни и у медијима, где је, како оцењује "Политико", Фон дер Лајенова "демонизована" као америчка марионета.

На почетној страници новинске агенције Синхуа, фокус је био на Макрону и везама Кине и Француске, док је ЕУ, остала "готово невидљива тема". У другим медијима, било би боље да је остала невидљива.

Фон дер Лајен - у Кину је стигла само држећи се за Макрона

"Макроново путовање у Кину долази са очекивањем да ће Кина дати подстицај Француској, али због тога што он са собом води Фон дер Лајенову, изгледа да му недостаје искрености", наводи се у чланку који је објавила платформа друштвених медија повезана са Министарством одбране.

Даље је писало: "Фон дер Лајенова, добро позната проамеричка личност, продаје Европу да би профитирале САД, које не штеде да Европу гурну да се суочи са Русијом. У Кину је стигла само држећи се за Макрона".

Нису јој наклоњенији ни кинески "инфлуенсери", односно појединци са великим бројем пратилаца на кинеским друштвеним медијима. Тврде да је Фон дер Лајенова дошла "са лошом намером".

"Њена сврха је далеко од једноставне. Американци су је можда задужили да будно мотри на Макрона", каже коментатор са налогом који има четврт милиона пратилаца.

У читавој овој причи можда су најочигледније политичке разлике Макрона и Урсуле према Кини. Макрон са Пекингом жели да сарађује, а Фон дер Лајенова има перспективу "јастреба", односно, радије напада ту земљу.

Зато се, свега неколико сати након што је слетео у Кину, француски председник се већ дистанцирао од говора који је његова сапутница одржала прошле недеље.

Упитан о томе током састанка са новинарима, Макрон је одбио да коментарише њено обраћање и уместо тога рекао да ЕУ "има стратегију која је дефинисана на Европском савету; ова стратегија је јасна и дефинисана, и то је оно што је наша референца".

Док су француски званичници наглашавали да Макрон није заинтересован за покретање питања Тајвана са својим домаћинима, Фон дер Лајен је и оно мало времена које је провела са Сијем разговарала о статусу острва.

"Нико не би требало једнострано силом да мења статус кво у овом региону. Употреба силе за промену статуса кво је неприхватљива и важно је да се тензије које би могле да настану буду решене дијалогом", рекла је она.

Кинеско читање разговора

И кинеско "читање" разговора Сија и Фон дер Лајен - њиховог првог билатералног састанка – показује да тај сусрет није баш био пријатељски.

"Кина, а и ЕУ треба да појачају комуникацију како би успоставиле исправно међусобно разумевање и да би избегле погрешно тумачење или погрешну процену", рекао је Си и додао се нада да ће Европска комисија играти конструктивну улогу "засновану на фундаменталним и дугорочним интересима ЕУ".

Макронов приступ Сију био је, како "Политико" пише "нежнији".

Француски председник је "ставио на коцку" своју репутацију међународног државника покушавајући да Кину наговори да искористи свој утицај на Русију да оконча сукоб у Украјини.

Си је пристао да позове украјинског председника Владимира Зеленског, али је време тог позива остало неодређено.

Конкретнији је био напредак Макрона по економским питањима, па је тако потписано неколико споразума, међу којима и продаја 160 "Ербасових" авиона.

image
VV inauguration
banner