Свет

"Глобал тајмс": Бесмислица је тврдња да је Русија објавила тајне ратне планове

Кинески медиј сматра да је сигурно да ће објављивање тајних ратних планова изазвати нову неслогу Запада
"Глобал тајмс": Бесмислица је тврдња да је Русија објавила тајне ратне плановеwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Keystone Press Agency

Мало је вероватно да су за цурење украјинских ратних планова одговорни Руси, јер тако нешто "бесмислено", сматрају кинески стручњаци са којима је разговарао "Глобал тајмс".

Да је Русија добила ове поверљиве документе, не би их, како каже један од анонимних саговорника овог медија, поставила на интернет, јер је свесна да тако губи извор, односно изворе који су их доставили.

Нема ни разлога да Русија непријатељима да до знања да је уопште и добила ове обавештајне податке, јер, јасно је да ће их то натерати да планове промене, обесмишљавајући на тај начин тешко стечену војно-обавештајну информацију.

Кинески војни експерт и ТВ коментатор Сонг Зонгпинг, наводи да документи који су процурили разоткривају "многе недостатке и недостатке украјинских војних снага. Ово апсолутно није добра вест за Украјину".

Ратни планови обелодањују и процене САД о украјинској војсци која је и сама у тешком стању, објавио је "Њујорк тајмс", додајући да се из њих виде и "критични недостаци муниције за противваздушну одбрану" , али и "добици које су руске трупе оствариле око источног града Бахмута".

Без обзира да ли је су објављени документи веродостојни, они су нанели штету Кијеву, сматра "Глобал тајмс".

Јер чак и ако ови документи садрже фиктивне информације, они ће нарушити морал украјинске војске и поверење западних земаља да наставе да подржавају Кијев да победи у борби против Москве, рекли су стручњаци с којима је разговарао кинески медиј.

Вашингтон шпијунира савезнике, Америка препрека за мир

Цурење поверљивих докумената САД и НАТО-а о украјинској војсци као и о дуго очекиваној "пролећној контраофанзиви" Кијева разоткрило је да постоје озбиљно нејединство, неповерење и разлике између САД, Запада и Украјине, као и да се они стално погоршавају, кажу кинески стручњаци који ипак не верују да је за објављивање одговорна Русија.

Управо је Вашингтон, сматрају они, највећа препрека међународној заједници да промовише прекид ватре и мировне преговоре за текућу украјинску кризу.

"Демократе и републиканци имају дуго постојеће разлике у погледу цене коју Вашингтон треба да плати за подршку Кијеву у борби против Москве. Многи креатори америчке политике губе веру да ће у потпуности поразити Москву, па би можда желели да искористе цурење да униште постојећи план подршке Украјини, или да смање амерички допринос у новом плану", сматра анонимни саговорник "Глобал тајмса".

Кинески медиј, наиме наводи да ако не буде могао да се изврши стари план "пролећне контраофанзиве", а издавања Вашингтона се смање - то би пољуљало одлучност других чланица НАТО-а да наставе да подржавају Кијев.

Другим речима, објављивањем ратних докумената су откривени нејединство, дивергенција и неповерење између САД, Украјине и НАТО-а. А они ће, после овога бити и већи.

Зонгпинг, уверен је да ће овај инцидент нанети штету односима САД и савезника широм света, јер земље које војно сарађују са Америком, с правом ће бити забринуте да та земља није у стању да чува њихове тајне, па чак и да ће их шпијунирати и одати њихове поверљиве информације медијима или их објавити онлајн.

"Њујорк тајмс" је, наиме, у суботу известио да се чини да процурили обавештајни извештаји указују на то да "Сједињене Државе такође шпијунирају највише украјинске војне и политичке лидере, што је одраз борбе Вашингтона да добије јасан поглед на украјинске борбене стратегије".

"Баш као што је показао програм који је објавио Едвард Сноуден, САД шпијунирају своје савезнике, било блиске или не, и на овај начин одржавају своју хегемонију. Што је још важније, САД сумњају у одлучност Украјине да настави борбу", рекао је Сонг, а пренео "Глобал тајмс".

Вашингтон се, наиме, нада да ће Кијев и његови НАТО савезници одржати сукоб по сваку цену и жеља му је да се достигне нереалан и скуп резултат, а то је потпуни пораз Русије.

"Али можда Украјина, након што је претрпела огромне жртве без значајног напретка на бојном пољу, жели да затражи могућност прекида ватре и преговорима реши своје проблеме са Русијом. Због тога САД шпијунирају Украјину, а то само још једном доказује да је Вашингтон највећа препрека за политичко и мирно решење кризе", наводе стручњаци са којима је разговарао кинески медиј.

image