Свет

"Њујорк тајмс": Процурила нова серија поверљивих америчких докумената о Украјини

Можете потпуно да уклоните ствари са интернета – ово функционише одлично и не скреће пажњу на оно што покушавате да сакријете, реаговао је власник Твитера Илон Маск
"Њујорк тајмс": Процурила нова серија поверљивих америчких докумената о УкрајиниGetty © Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Нова серија поверљивих америчких докумената о Украјини појавила се на интернету, пренео је "Њујорк тајмс".

Како се наводи, осим ових докумената, на друштвеним мрежама појавили су се и амерички тајни документи о Блиском истоку и Кини. Укупно је, истиче овај њујоршки медиј, на интернету било више од 100 докумената. Наводи се да су неки од њих означени да "њихов садржај не би требало да буде познат представницима било које друге земље".

Према мишљењу аналитичара, "обим цурења", као и природа информација садржаних у новим материјалима, могли би да нанесу велику штету властима. Један од представника обавештајне заједнице описао је цурење као "ноћну мору за 'Фајв ајс' (обавештајни савез који укључује САД, Аустралију, Канаду, Велику Британију и Нови Зеланд)".

Један од докумената је, како наводи лист, мапа са односом снага око Артјомовска (Бахмута). Други поверљиви материјали, истиче лист, односе се на Кину и Индо-пацифички регион, Блиски исток и борбу против тероризма.

Заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг, коментаришући извештаје о документима који су процурили, рекла је да су САД свесне извештаја о објавама на друштвеним мрежама и да америчко Министарство одбране истражује шта се догодило.

Амерички милијардер, власник Твитера Илон Маск, оштро је реаговао на извештаје о покушајима Пентагона да са друштвених мрежа уклони постове са "тајним документима о украјинском сукобу".

"Да, можете потпуно да уклоните ствари са интернета – ово функционише одлично и не скреће пажњу на оно што покушавате да сакријете", подсмехнуо се Маск на свом Твитеру.

Подсетимо, раније је објављено да је око десет владиних докумената са ознаком "поверљиво", пронађено у Бајденовом центру за дипломатију и глобални ангажман у Вашингтону. 

Бивши службеник Агенције за националну безбедност (НСА) и узбуњивач Едвард Сноуден, изјавио је претходно да је амерички председник током свог мандата присвојио много више поверљивих докумената од узбуњивача. 

После неког времена, у Бајденовој кући пронађен је други сет поверљивих докумената из времена када је био потпредседник у администрацији Барака Обаме.

image