Свет

Број илегалних миграната у Италији три пута већи него прошле године

Ако се тренутни трендови наставе, Италија би могла да превазиђе и неславни рекорд свих времена из 2016. године, када је у Италију ушло 181.436 илегалних миграната
Број илегалних миграната у Италији три пута већи него прошле годинеwww.globallookpress.com © Giovanni Isolino

Упркос обећањима премијерке Ђорђе Мелони да ће обуздати илегалну миграцију, број илегалних улазака у Италију скоро се утростручио у првом кварталу ове године, показују подаци италијанског Министарства унутрашњих послова.

У извештају се наводи да је од 1. јануара до 10. марта у Италију стигло укупно 17.592 илегалних миграната, што је скоро три пута више у односу на 5.976 у 2022. и 5.995 у истом периоду 2021. Само у фебруару ове године забележено је скоро 10.000 илегалних улазака.

Према подацима италијанског МУП-а, највећи број илегалаца је из Обале Слоноваче, а следе држављани Гвинеје и Бангладеша.

Бројке долазе у истом моменту када и упозорење италијанских обавештајних служби да се само у Либији налази можда и до 700.000 миграната који траже прилику да пређу Средоземно море и крену у Италију.

Лист "Ђорнале" наводи да, када се узму у обзир све земље из којих долазе мигранти, број оних који желе да крену ка Европи може достићи и 900.000 људи.

Тренд илегалне имиграције у последњих неколико година расте током летњих месеци, а достигао је врхунац у августу прошле године са 16.822 долазака.

Ако се тренутни трендови наставе, Италија не само да би могла да надмаши број од 100.000 илегалних долазака током прошле године, већ би могла да превазиђе и неславни рекорд свих времена из 2016. године, када је у Италију ушло 181.436 илегалних миграната.

До великог пораста броја илегалаца долази упркос обећањима конзервативне премијерке Ђорђе Мелони да ће се ухватити у коштац са тим проблемом, предлажући чак и поморску блокаду како би се зауставио број чамаца који прелазе море.

Влада је до сада само покушавала да постави правила за бродове невладиних организација који превозе мигранте, а који чине само мали део укупног броја илегалаца.

Мелони и влада су предложили нека доста уопштенија решења, као што је инвестирање у Африку, како би се створили бољи животни услови за мигранте у њиховим матичним земљама.

Премијерка је најавила и оштар обрачун са кријумчарима људи након смрти 72 мигранта на броду код обале града Кутро, обећавајући затворске казне до 30 година за кријумчаре људи.

image
VV inauguration
banner