Свет

Дрецун: Курти спроводи двоструки терор над Србима на КиМ

Један је институционални и огледа се у томе да се не поштује изборна воља српског народа, док се с друге стране проводи физичко насиље и тортура параполицијских јединица, каже председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију
Дрецун: Курти спроводи двоструки терор над Србима на КиМ© © ATA Images, all rights reserved

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да тактика Аљбина Куртија не иде само ка застрашивању Срба већ и ка покушају да се доврши етничко чишћење које се спроводи годинама на КиМ.

"Доласком Куртија на власт спровођен је двоструки терор над српским народом. Један је институционални и огледа се у томе да се не поштује изборна воља српског народа, Срби се третирају као грађани другог реда, полиција се према њима опходи на најбруталнији начин, судови и тужилаштва не раде свој посао како би требало када су Срби у питању. Са друге стране, спроводи се физичко насиље и тортура од стране припадника специјалних параполицијских јединица, посебно на северу Косова и све чешће се користи ватрено оружје", изјавио је Дрецун за Танјуг.

Он сматра да би ово могла да буде и нека врста излазне стратегије за Аљбина Куртија који, како каже, жели по сваку цену да избегне формирање ЗСО и додаје да би једино изазивањем неке тешке дестабилизације могао сада да одбије притисак о формирању ЗСО.

Дрецун претпоставља да ће се на предстојећем састанку председника Александра Вучића и чланова владе са политичким представницима Срба са КиМ разговарати о актуелној безбедносној ситуацији на КиМ и о томе како и на који начин Србија треба да настави са помагањем опстанка српског народа на Космету.

Напомиње да је најважније договорити редослед корака који ће бити предузети да би се на КиМ стабилизовала ситуација, као и да би на предстојећим изборима на Косову могло да дође до додатне дестабилизације безбедности за српско становништво.

Курти је, како каже, под великим притиском водећих западних држава да се реализује оно што је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године, односно да се формира ЗСО, али и под снажним притиском опозиционих странака које не прихватају никакво формирање ЗСО.

"Оптужују га да није добио ништа, ни признање од Београда, нити гаранцију за чланство у међународним организацијама. Морао је да прихвати ЗСО и настојаће у наредном периоду да по сваку цену некако избегне формирање ЗСО, или ако би могао да формира нешто што се не би тако звало, што би била некаква самоуправа, али без икакве суштине. Да то буде некаква празна љуштура која не би суштински променила квалитет живота Србима и њихову безбедности, и која им не би отворила било какву перспективу", изјавио је Дрецун.

image