Србија и Балкан

Пред априлске изборе Курти Србима прети "силом закона косовских институција"

За 23. април расписани су избори за градоначелнике четири општине на северу Kосова - Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток као и ванредни избори за две скупштине општина - Звечан и Лепосавић
Пред априлске изборе Курти Србима прети "силом закона косовских институција"© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти упозорио је Србе са севера Косова и Метохије да ни у ком случају не би смели да ометају локалне изборе у четири општине заказане за 23. април којима би у општинама са готово стопостотном српском већином требало да буде комплетирана власт албанске заједнице на Косову.

Курти је  за говорницом Скупштине тзв. Косова запретио онима који буду угрозили те изборе – снагом косовских институција и косовских закона.

Осим овог, Курти је, уз позив Србима да на локалне изборе изађу "у што већем броју" рекао и да "постоје сви услови" да изборни процес у четири општине на северу КиМ "прође несметано".

"Ресорни министри врше све припреме како би избори протекли што боље. Косовска влада стоји на услузи ЦИК-у, преузете су све одговарајуће радње, пустили смо у рад институционалне механизме и неопходне ресурсе за припрему и одржавање избора", рекао је Курти, преноси портал Коссев у Северној Митровици.

Избори на Северу, додао је тзв. косовски премијер, "ипак се разликују због опструкција од стране Србије".

"Свесни смо да избори тамо нису исти као у општинама где већину становништва чине Албанци, јер су опструкције Србије веће, како у погледу медија, тако и у погледу преосталих паралелних структура. Налазим прилику да истакнем да су политички плурализам и право на слободу гласања у српској заједници суштински. Онај ко жели да настави да крши ово основно право нема шта да очекује осим одговора наших институција по снази закона", рекао је Kурти.

Локални избори у општинама Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић били су заказани за почетак децембра прошле године, пошто су месец дана раније Срби са севера КиМ напустили косовске институције због потеза Приштине око регистарских таблица. Срби са севера КиМ напустили су тада и Владу Косова и Скупштину, полицију, али и локалне институције укључујући и општинске изборне комисије.

Убрзо потом, Приштина је именовала вршиоце дужности председника изборних комисија у четири општине, али је приликом покушаја преузимања канцеларија од стране в.д. председника општинских изборних комисија дошло до озбиљних инцидената нарочито у Северној Митровици, експлозија, окупљања грађана у Звечану, Лепосавићу.

После ових инцидената, 10. децембра прошле године председница тзв. Косова Вјоса Османи донела је одлуку о одлагању избора, заказаних тада за 18. децембар, за 23. април ове године.

Неколико дана пред одлуку о одлагању, председавајући ЦИК Косова Крешник Радонићи, оценио је да "инциденти на северу земље до којих је дошло 6. децембра показују да је приступ ЦИК том делу земље ограничен".

"Тешко је одржати изборе под тренутним околностима. Оно што је видљиво из извештаја полиције и онога што је виђено у медијима јесте да је мало проблематично имати приступ нашим канцеларијама", рекао је тада Радонићи.

Иначе, за 23. април расписани су избори за градоначелнике четири општине на северу Kосова - Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, као и ванредни избори за две скупштине општине - Звечан и Лепосавић.

У две општине на Северу, Северној Митровици и у Зубином Потоку неће бити избора за локалне парламенте јер су у те две општине од стране ЦИК Косова именовани нови одборници који су већ преузели власт.

Тако је 14. децембра прошле године, у СО Северна Митровица заклетву положило 16 нових одборника од којих је само један, Душан Милуновић са листе ГИ "Српски опстанак", Србин. Тог дана нови одборници положили су заклетву, а за председника СО изабран је Неџат Угљанин.

У СО Зубин Поток сада је 19 одборника, 16 су Албанци, а троје Срби. У Звечану и Лепосавићу локални избори за одборнике СО расписани су јер на листама није било одборника који би заменили оне који су се повукли.

Српска листа не иде на изборе

Српска листа је, и пред изборе који су били заказани за 18. децембар, а и сада, саопштила да на тим изборима неће учествовати.

"Желимо да обавестимо јавност да Српска листа неће узети учешће на овим изборима као ни грађани који подржавају нашу странку, а којих је 95 посто на овим просторима", саопштено је у новембра 2022. из Српске листе.

Тај став Српске листе до овог тренутка није промењен. Учешће на изборима Српска листа условила је формирањем ЗСО и повлачењем снага специјалне полиције из Приштине са севера КиМ.  

Како косовски изборни закони не познају "минималан број бирача" који би изашли на биралишта како би избори били валидни, и како је, сходно томе, довољно да на биралишта изађе и један једини гласач, па да изборни процес буде признат, а то је више пута поновљено и из ЦИК Косова, сва је прилика да ће српске општине на северу уз албанску већину у скупштинама добити и градоначелнике из албанске заједнице.

Централна изборна комисија Косова пре неколико дана је одобрила садржај и дизајн гласачких листића за два изборна процеса који ће бити одржани 23. априла, пренео је портал Економија онлајн.

Према том списку, у Северној Митровици за градоначелника су три кандидата, Бетим Османи из Митровачке грађанске иницијативе, Таулант Кељменди из ДПК и Ерден Атић из Покрета Самоопредељење.

У Лепосавићу су такође три кандидата за градоначелника. ДПК је предложила Аљбуљену Бехљуљи - Хетеми, Партија Срба Косова Алекандра Јаблановића, а ту је и Љуљзим Хетеми из Покрета Самоопредељење.

За градоначелника Звечана предложени су су Иљир Пеци из ДПК-а, Слађана Пантовић као независни кандидат и Фетах Пеци из Покрета Самоопредељење.

Колико ће избори у четири општине на северу КиМ без учешћа Срба, односно Српске листе бити легитимни говори и податак да је на изборима 2021. од 31.533 бирача који су гласали на северу КиМ, њих 28.517 поверење дало Српској листи. 

На тим изборима октобра 2021. године, у Северној Митровици победио Милан Радојевић са 91,12 посто, односно 10.833 гласа, док је Ердан Атић из Самоопредељења имао 8,8 посто, односно 1.056 гласова. У Лепосавићу, Зоран Тодић из Српске листе имао је 9.065 гласова, односно 97,85 посто, док је Шаћир Хетеми из ПДК добио 199 гласова, односно 2,15 посто изашлих. У Зубином Потоку Срђан Вуловић победио је са 3.225 гласова, односно 83,5 посто, док је Ћеркин Весељи успео да сакупи 259 гласова, односно 6,7 посто. У Звечану, победио је Драгиша Миловић са 98,4 посто гласова, а у локалном парламенту Српска листа освојила је 18 одборничких места, а ДПК тек–једно.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је пре неколико дана оценио да у "овим условима, без формирања ЗСО, локални избори у општинама на Северу КиМ представљају само још једну приштинску фарсу". Петковић је рекао "да су Срби у тим општинама 98 посто становништва и да они не желе такве изборе".

Председник Српске листе Горан Ракић говорећи о изборима 23. априла рекао је да Курти није дозволио референдум, као ни гласање на парламентарним изборима и да косовски премијер "жели да Срби гласају само кад се њему свиди".

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић крајем новембра изјавио је да избори на северу без учешћа Срба "немају никаквог смисла" и да су "осуђени на пропаст", односно да Приштина "никаквим претњама ни уценама неће успети да заплаши Србе који су напустили косовске институције".

 

image