Свет

Холандски европосланик упозорио: Зауставити наоружавање Украјине и укинути санкције Русији

Главни губитник у сукобу у Украјини је Европска унија. И ова штета се више не може поправити, истакао је Марсел де Граф
Холандски европосланик упозорио: Зауставити наоружавање Украјине и укинути санкције РусијиGetty © Thomas Niedermueller

Представник холандске странке Форум за демократију (ФВД) и посланик у Европском парламенту Марсел де Граф позвао је ЕУ да престане са испоруком оружја Украјини и укине санкције Русији.

"Економија ЕУ је потпуно уништена захваљујући бесмисленим, самоубилачким санкцијама Русији. Главни губитник у сукобу у Украјини је ЕУ. И ова штета се више не може поправити. Зауставите санкције. Престаните да наоружавате Украјину", написао је де Граф на свом Твитеру.

Санкције које је Запад увео Москви након почетка Специјалне војне операције у Украјини у фебруару прошле године довеле су до поскупљења струје, горива и хране у ЕУ, док су многи западни стручњаци и званичници истакли да санкције нису имале жељени ефекат у Русији.

Посланик Европског парламента из Ирске Мик Волас изразио је слично мишљење средином фебруара, када је истакао да украјински председник Владимир Зеленски и његове западне присталице нису заинтересовани да траже мирно решење за сукоб са Русијом.

"Такође је неопростиво колико су западни лидери спремни да ово претворе у рат без краја", додао је Волас.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а да су санкције задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији.

image